Гаряче

Прогноз на урожай 2020 року: чого очікувати?

Прогнози щодо врожаю в Україні дещо змінилися у позитивну сторону. Але самі аграрії поки що не вірять в успіх, адже вони вже понесли збитки навесні та на початку літа через зливні дощі та посуху. Нещодавно експерти Української зернової асоціації опублікували новий прогноз щодо майбутнього врожаю.

Mizez врожай зернових 2020 року

Перспективи врожаю зернових 2020 року

Експерти прогнозують валовий збір зернових культур у 100 млн тонн. Але, якщо говорити про офіційний прогноз від Міністерства економіки, то очікується приблизно 90 млн тонн. Підвищення цифр у прогнозах пов’язують з тим, що раніше покращився прогноз щодо урожайності кукурудзи та ячменю. Так, планують зібрати 39 млн тонн кукурудзи. А вона є важливою культурою для української економіки. На неї є попит не тільки всередині країни, а й за кордоном. Це одна із головних культур, яку експортують.

Великі сподівання на урожай кукурудзи мають й метеорологи. Вони говорять про те, що травневі дощі добре зволожили грунт для пізніх культур – соняшнику, кукурудзи, сої. Саме тому можна прогнозувати рекордний врожай кукурудзи. А ось пшениця рекордів не дасть через посуху.

Але дощі в Україні були нерівномірними. Південні області страждають від нестачі вологи до сих пір, тому посіви не можуть нормально розвиватися. А в деяких регіонах зливові дощі навпаки – надмірно зволожили ту ж кукурудзу. Цього року в Україні засіяли на мільйон гектар більше кукурудзи, якщо порівнювати із минулим роком.

Що стосується урожаю пшениці, то його очікують на рівні 27 млн тонн, а це менше, ніж в 2019. Через дощі темпи збору врожаю дещо уповільнилися, аграрії відстають від графіку. Експерти прогнозують, що ціни на пшеницю можуть підвищитися через коронавірусні очікування. Як результат – подорожчає й хліб в Україні.

Mizez врожай зернових 2020 року

Овочеві культури

Наразі на ринках та в супермаркетах з’являються вітчизняні овочі. Разом з тим, Україна імпортує з-за кордону томати та огірки. Зливні дощі та низька температура повітря затримали дозрівання українських овочів. Саме тому пропозиція на ринках була обмеженою, а ціни – високими. Саме з цієї причини й вдалися до імпорту.

Серпнева погода сприяє дозріванню овочів на присадибних ділянках – тому їх стає на прилавках все більше. Однак, закордонні овочі є дешевшими, тому вітчизняним ще потрібно буде «боротися» з ними за увагу покупця.

Минулого року картоплярство стало однією із постраждалих сфер овочівництва. Україна імпортувала рекордну кількість картоплі, в результаті чого вітчизняна пропала на складах. Її почали збувати лише навесні.

Цього року площі під висадку промислової картоплі скоротили. Її використовують великі переробники, закупають супермаркети. Наразі прогнози такі, що очікується вища врожайність цієї культури, ніж минулого року.

Фрукти дорожчають

Весняні заморозки призвели до того, що українські сади значно постраждали – і урожай абрикос, черешні та яблук майже був втрачений. Як результат – всі ці культури подорожчали у продажу. При цьому, промислові господарства постраждали менше.

Цього року очікується урожай яблук у розмірі 1,2 млн тонн. Орієнтуються виробники здебільшого на вітчизняний ринок, адже тут сприятливі для них ціни. А ось урожай абрикосів буде малим. Наразі на оптових ринках за кілограм стиглих плодів пропонують 40 гривень. Така ж ситуація і з персиками – вони, як і абрикоси, постраждали від весняних заморозків.

Ціни на кавуни цього року виявилися найбільшими за останні п’ять сезонів. У закупці потрібно було платити 6 гривень за кілограм. Але експерти говорять про те, що така ситуація тимчасова і відбувається через нерівномірне дозрівання врожаю.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf