Подальше зниження ціни на пшеницю: стали відомі причини

Нещодавно ціна пшениці на ф’ючерсному ринку знизилася на 10 євро за одну тонну. Зараз вона досягла позначки 180 євро за тонну. Аналітики прогнозують, що варто очікувати подальшого зниження ціни, а також назвали причини явища.

Подальше зниження ціни на пшеницю Mizez

Чому вартість пшениці знижується?

На вартість пшениці на міжнародному ринку впливає безліч факторів. Одна із причин – це перегляд Росією власного урожаю в бік підвищення. А от в України прогнози щодо урожаю також підвищили. Канада очікує рекордний урожай, аналогічна ситуація й в Австралії. США повідомляє про те, що ярої пшениці тут отримають більше, ніж передбачалося.

Євро зараз сильно виріс по відношенню до рубля та долара. Через це пшениця європейського походження дорожчає на міжнародному ринку і одночасно – дешевшає на внутрішньому. В Росії ж спостерігається протилежна ситуація із слабким рублем, який робить місцеву пшеницю дешевшою для іноземних покупців. Але для місцевих фермерів ціни зростають.

Експерти вважають, що саме постійне збільшення врожаю в РФ є головним фактором цінового тиску. Наразі спостерігається жвавий експорт пшениці із Чорноморського регіону – і дана ситуація збережеться до осені. А в жовтні Росія введе квоти на експорт. Через це експортери прагнуть продати більше пшениці до цього моменту.

Разом із цим, у Франції знизили очікування щодо врожаю м’якої пшениці до цифри у 29,71 млн тонн. Це на чверть менше, ніж у цей же період минулого року. Спад виробництва цієї культури в ЄС може припинити Німеччина, де покращення погодних умов позитивно вплине на прогнози щодо врожаю. Загалом, цьогорічний урожай пшениці може побити рекорд дворічної давнини, який стався в результаті значної посухи. При цьому, якість пшениці характеризують як нормальну. Єдиний нюансі – незначне зниження вмісту протеїну.

 

Раніше ми повідомляли: П’ЯТЬ НАЙБІЛЬШИХ АГРАРНИХ ХОЛДИНГІВ УКРАЇНИ: РЕЙТИНГ

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf