Чим небезпечний фузаріоз пшениці? | MIZEZ

Фузаріоз є одним із найбільш небезпечних захворювань пшениці на теренах України. Це захворювання спричиняють гриби з роду Fusarium. Воно доволі розповсюджене і особливо активізується у вологі роки з переважно помірною температурою. 

захворювання пшениці

70% уражених цією хворобою зерен пшениці втрачає схожість. Якість борошна з частково ураженого зерна низька, приміром, воно не підходить для дієтичного або дитячого харчування. А деякі види грибів з роду Fusarium і взагалі можуть викликати отруєння.

Симптоми фузаріозу

Першими ознаками ураження пшениці фузаріозом є знебарвлення колоскових лусочок (тоді як здорове колосся в цей час є зеленим). Згодом, за сприятливих для фузаріозу погодних умов, на колоссі з’являється наліт (міцелій гриба) білого, червоного або рожевого кольорів. На міцелії з’являються конідії (нерухомі спори). Якщо ураження було істотним, то зернівка стає легкою, білою, зморшкуватою, втрачає блиск. Якщо пшениця захворіла на фузаріоз на більш пізніх стадіях свого розвитку, зернівка зовнішньо схожа на здорову, однак несе у собі загрозу зараження.

Осередки фузаріозу

Збудники фузаріозу можуть залишатися у неприбраних рослинних рештках на полі, а також у ґрунті. Важливе значення має якість насіння: інколи причина ураження посівів фузаріозом полягає саме в тому, що насіння несло в собі інфекцію. 

Як захищати свої посіви від небезпечного фузаріозу?

  • Восени слід вчасно заорювати рослинні рештки зернових і кукурудзи.
  • Обирати ранньостиглі сорти, стійкі до фузаріозу, якщо у вашій місцевості вже були випадки зараження посівів цим захворюванням.
  • Обробляти посіви фунгіцидами. Застосовуйте один із рекомендованих фунгіцидів у фазі початку цвітіння (поява видимих пиляків), а за необхідності ще й у фазі молочно-воскової стиглості пшениці. 

Також слід вчасно збирати врожай та звертати увагу на умови його зберігання. Збудник хвороби може активізуватися й у зерносховищах. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf