Надійний захист кукурудзи від мозаїки листя

Вірусна хвороба кукурудзи, що має доволі “мистецьку” назву — крапчаста мозаїка листя — найбільш розповсюджена на Півдні та Сході України. Вона може стати серйозною проблемою не лише для тих аграріїв, хто вирощує кукурудзу, так і для тих, хто сіє озимі зернові культури.

Надійний захист кукурудзи від мозаїки листя | MIZEZ

Основні симптоми вірусної мозаїки листя

Мозаїка листя зазвичай проявляється так:

  • на молодому нижньому листі кукурудзи між прожилками з’являються водянисті або маслянисті плямки круглої форми. Зазвичай це відбувається приблизно через місяць після сівби культури;
  • згодом вони стають більш виразними, зливаються, буріють і некротизуються.

На деяких гібридах хвороба може проявлятися як опіки на верхніх листках. Якщо кукурудза була інфікована на ранніх етапах розвитку,вона виросте карликовою — всього до 40 см заввишки. Хворі рослини майже не дають врожаю, бо качани або формуються недорозвинені, або ж їх узагалі немає.

Мозаїку листя викликає Barley yellow dwarf virus (вірус жовтої карликовості ячменю). Окрім, власне, ячменю та кукурудзи він завдає шкоди посівам пшениці, рису, жита тощо. Озимі зернові можуть захворіти восени, а кукурудза є проміжною ланкою в розповсюдженні вірусу. Зазначимо, що переносниками вірусу є майже всі види попелиць, причому як дорослі особини, так і личинки. Також джерелом захворювання можуть стати й озимі культури, у соку яких присутній вірус жовтої карликовості ячменю.

Як захистити кукурудзу від небезпечного вірусу мозаїки?

Якщо у вашому регіоні були помічені спалахи захворювання кукурудзи або інших культур, слід обирати стійкі до нього гібриди. Також слід ретельно контролювати бур’яни у посівах і вчасно знищувати шкідників (попелиць та інших), що переносять вірус з одного поля на інше.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf