Західний кукурудзяний жук: загроза для українських полів

Останнім часом на посівах в Україні активно поширюється західний кукурудзяний жук. Про це заявив Олександр Ковтуненко, технічний менеджер з розвитку продуктів компанії BASF на вебінарі “Діабротика: чи є ефективне рішення складної проблеми?”

Експерт підкреслює, що шкідник заселив понад 100 тис. га посівів кукурудзи. Рік тому заражених посівів було на 20 тис га менше. Західний кукурудзяний жук придатний до швидких переміщень: самки легко підхоплюються повітрям, а потім можуть відкласти яйця на новому місці. Тому є висока ймовірність зараження шкідником посівів у центральних областях України у найближчі 10 років.

Західний кукурудзяний жук: загроза для українських полів | MIZEZ 

“На Хмельниччині шкідник з’явився 5 років тому, а зараз його знаходять у Черкаській, Житомирській, Одеській та Кіровоградській областях”, — підкреслює Олександр Ковтуненко. 

Для українських аграріїв жук поки що не є серйозною проблемою, однак, наприклад, у США — це велика загроза для посівів кукурудзи. На заходи боротьби із кукурудзяним жуком у штатах витрачають $200 млн на рік, але полегшення це не приносить.

Шкодочинність західного кукурудзяного жука

Науковці стверджують, що західний кукурудзяний жук потрапив до України з Угорщини або Румунії. Вперше його виявили на Закарпатті. Шкідник міг би мігрувати й далі, але клімат Сходу та Півдня України для нього категорично не підходить: личинки жука можуть виживати лише у вологому ґрунті. 

Саме личинки західного кукурудзяного жука становлять найбільшу небезпеку для культури. Вони відроджуються навесні за стабільної температури +10°C і вище. З кінця весни й до середини літа личинки комахи харчуються кореневою системою кукурудзи. Внаслідок цього наземна частина рослини висихає або вилягає. Дорослі комахи завдають меншої шкоди, однак могуть вигризати жіночі та чоловічі суцвіття.

Для боротьби із західним кукурудзяним жуком експерти рекомендують застосовувати надійні інсектицидні протруйники насіння. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf