Контроль фомозу та фомопсису на соняшнику

Якщо вірити статистиці, то протягом останніх кількох років Україна стала одним зі світових лідерів з вирощування соняшнику та виробництва рослинної олії. Погодно-кліматичні умови нашої країни чудово підходять для вирощування цієї культури. Але від проблем на полі не застрахований ніхто. 

Для того, щоб отримувати стабільно високі врожаї соняшнику рік у рік, треба постійно вдосконалювати та змінювати технологію його вирощування. Адже шкідники та збудники хвороб швидко адаптуються навіть до сучасних засобів захисту рослин. 

Зазвичай хвороби проявляються на соняшнику під час цвітіння або у подальші фази розвитку. Вилікувати рослину складно, тому найважливішим етапом боротьби зі збудниками хвороб є профілактика. Бо коли проявилися перші симптоми, втрати врожаю все одно будуть.

Дві схожі та небезпечні хвороби соняшнику

Фомоз. Поширена на всій території України. Внаслідок зараження врожайність соняшнику може знизитися до 60%. Рослина засихає та відмирає в процесі наливу насіння, тому воно гарантовано буде невиповненим і з низьким вмістом олії. На жаль, соняшнику реально допомогти лише тоді, коли некротичні плями-прояви фомозу помітні ще на листі й не перейшли на стебло. 

Щоб не допустити захворювання посівів, слід дотримуватися сівозміни, оскільки хвороба може передаватися через немінералізовані соняшникові залишки. Також слід обирати якісне та перевірене насіння. 

Фомопсис (бурий стебловий рак) — хвороба, що схожа на фомоз. Однак некрози стебла знаходяться не на поверхні, а ніби “вгризаються” всередину, спричиняючи вилягання соняшнику. Фомопсис значно агресивніше, ніж фомоз, але для його розвитку потрібно багато вологи. А затяжні періоди дощів останніми роками не так часто зустрічаються на теренах України. Заходи боротьби з фомопсисом такі ж, як і з фомозом. Дотримуйтеся правил сівозміни й обирайте стійкі гібриди. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf