Технологія вирощування соняшнику вимагає термінових змін

Головна складність у вирощуванні соняшнику полягає в недостатній кількості вологи. Тому варто переглянути всі агрозаходу і направити їх на збереження осінньо-зимової вологи. Саме про це заговорив керівник селекційної програми ТОВ АПФ «Флора» ‒ Віктор Бурлов, який також є доктором і професором біологічних наук.

Керівник радить, що після того, як озимина буде зібрана з полів, на 2-3-й день в терміновому порядку злущують стерню та організовують глибоку оранку земель на 30-35 см. Ці роботи раціонально проводити в серпні.

Якщо ж по весні не буде падалиці озимини, тоді за кілька днів до початку посівних робіт буде достатньо організувати передпосівну культивацію на ділянці.

Вже неодноразово було доведено, що безвідвальна оранка здатна зберегти капілярну структуру ґрунту. Все насіння бур'янів перебуває у верхніх шарах грунту, а тому воно досить швидко сходить. Тому за допомогою передпосівної культивації вдається позбутися практично від усіх бур'янів ‒ близько 70-80%.

Адже із застосуванням сучасних методів вирощування соняшнику стало неможливим позбавлятися від бур'янів, коли культура вже зійшла. Тому сплановані весняні заходи на полях потребують проведення передпосівної культивації, посіву, застосування різних добрив та подальшу обробку листків соняшника. Завершальний етап ‒ збір врожаю.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf