Як доглядати за соняшником на етапі сходів?

На теренах України соняшник — одна з найбільш поширених і прибуткових культур. З огляду на це аграрії щороку збільшують площі вирощування соняшнику. Це зумовлює чимало проблем. 

Найчастіше проблеми з вирощуванням соняшнику виникають тоді, коли аграрії не дотримуються сівозміни. Соняшник не можна сіяти на одному й тому ж полі раніше, ніж через 7 років. Проте чимало агровиробників не витримують перерви навіть у кілька років. Не дивно, що погіршується родючість ґрунту й у ньому накопичується чимало хвороб і шкідників. 

Як доглядати за соняшником на етапі сходів? | MIZEZ

Основні небезпеки для соняшника на етапі сходів

У фазі сходів рослинам можуть зашкодити ґрунтові шкідники, як-от личинки дротяників. Тому насіння обов’язково має бути протруєне інсектицидами.

Небезпекою для сходів соняшнику може стати й несправжня борошниста роса, яка проявляється у фазі другої пари листків. Для боротьби із цим захворюванням соняшник обробляється інсектицидами.

Протягом останніх років серйозною проблемою для аграріїв стала іржа соняшнику. Сходи, уражені цією хворобою, обробляють фунгіцидами з активними речовинами з класу стробілуринів і триазолів.

Не слід забувати й про фомоз — одне з найбільш поширених захворювань соняшнику. Щоби воно не спричинило великі втрати врожаю, слід обирати стійкі гібриди й купувати насіння перевірених виробників. Важливо також дотримуватися сівозміни (фомоз легко передається через рослинні рештки) й за необхідності застосовувати дієві фунгіциди. 

Фомопсис й альтернаріоз також здатні завдати чимало шкоди сходам соняшнику.  Альтернаріоз активно розвивається за вологої погоди при температурі від +15 до +30°C. Тому якщо під час моніторингу сходів соняшнику на своїх полях ви виявили одну з цих хвороб, слід негайно провести потужну фунгіцидну обробку рослин.

Для захисту полів соняшнику від бур’янів користуйтеся зареєстрованими гербіцидами. Контрафактні ЗЗР можуть спричинити стрес у рослин і зниження врожаю та й вплинути на культуру, яка буде вирощуватися після соняшнику в наступному році. Боротьба зі злаковими бур’янами зазвичай не викликає труднощів, а от дводольні слід контролювати за допомогою досходового внесення гербіциду.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf