Які елементи живлення найбільше необхідні соняшнику?

Наявність у ґрунті достатньої кількості елементів живлення є надзвичайно важливою складовою вирощування соняшнику. Відомо, що ця культура поглинає чималу кількість елементів живлення за невеликий проміжок часу (на цей процес впливає кількість вологи, температура ґрунту та повітря, погодні умови тощо).

Потреби соняшнику в азоті, калії та фосфорі

Найважливішим елементом живлення для соняшника є азот. Цей елемент потрібний культурі у великому обсязі: наприклад, для вирощування 1 тонни якісного насіння соняшнику необхідно близько 74 кг азоту. Рослина потребує найбільшої кількості азоту протягом фази цвітіння.

Аграрії помітили, що чим більше вноситься у посіви соняшнику азоту, тим вищий у насінні вміст білку й, відповідно, менший вміст олії. Надмірна кількість азоту небажана при вирощуванні високоолеїнових гібридів соняшнику, адже провокує утворення надлишку лінолевої кислоти. 

Ще одним надзвичайно важливим елементом для повноцінного розвитку соняшника є калій. Він допомагає утворювати та транспортувати вуглеводи, тому достатня кількість цього елементу живлення є запорукою здоров’я рослини. Щоб отримати 1 тонну насіння, потрібно близько 116 кг КО2. Якщо рослина відчуває нестачу цього елементу живлення, вона сформує зерно з низьким вмістом олії.  

Потреби соняшника у фосфорі менші порівняно з потребами в азоті та калії. Фосфор акумулює енергію росту соняшнику. Для виробництва 1 тонни насіння потрібно від 13 до 19 кг фосфору. 

Третину від загального обсягу фосфору зазвичай вносять під час сівби. Найбільшу потребу у фосфорі рослина відчуває на ранніх стадіях розвитку. За достатньої кількості фосфору соняшник утворює міцну кореневу систему (й може краще перенести тривалу посуху). Також рослина формує велику кількість зародкових квіток у кошику. 

Окрім трьох найважливіших для соняшника елементів живлення, рослинам необхідні бор, магній, марганець та сірка у достатній кількості. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf