Вплив типу обробітку ґрунту на урожай соняшнику | MIZEZ

У Степовій зоні посушливий клімат призводить до того, що соняшник не дає бажаного врожаю. Одним із способів підвищення врожайності є мульчування ґрунту рослинними рештками попередньої культури, збереження живності та ходів для коренів. Як змінюється урожай соняшнику при різних типах обробки ґрунту — у нашому матеріалі.

Вплив типу обробітку ґрунту на урожай соняшнику | MIZEZ

Вихідні дані експерименту та нові технології

Фахівці провели дослідження, метою якого було визначити найбільш ефективну систему обробітку ґрунту (відвальна, мінімальна, No-till). Крім цього, вивчалися закономірності ефективності боротьби з бур'янами і можливості мінімізації обробки ґрунту при вирощуванні соняшнику в зоні з недостатнім зволоженням.

Дослідження проводилися у посушливі роки з недобором опадів в критичні фази вегетації на тлі високої температури повітря.

Схожість насіння

Польова схожість насіння соняшнику з мінімальною системою обробки склала 91%, що на 5% більше в порівнянні з контрольною групою. У варіанті прямого посіву (No-till) сходи соняшнику з'явилися через 16 днів.

Наявність рослинних залишків на поверхні ґрунту забезпечувала краще збереження вологи, але при цьому земля гірше прогрівалася, збільшуючи тривалість періоду появи сходів. При сівбі соняшнику в непрогрітий ґрунт насіння проростає повільно, деяка частина насіння гниє.

Бур'яни

Соняшник на початкових етапах свого розвитку росте повільно і сильно пригнічується бур'янами. Схема боротьби з ними під час дослідження була спрямована на знищення вегетуючих бур'янів: у контролі агротехнічним способом (культивація), у варіанті прямої сівби (No-till) хімічним методом (гербіцидами) і при мінімальній обробці (Mini-till) в ранньовесняний період агротехнічним, а після сівби хімічним.

У контролі всі бур'яни були знищені передпосівною культивацією. У варіанті No-till перед сівбою соняшнику вегетувало понад 35 шт/м² бур'янів, що на 16,4 шт/м² більше у порівнянні з мінімальною обробкою. Також у варіанті з мінімальною обробкою ґрунту меншою була не тільки чисельність бур'янів, а й їх суха маса.

У варіантах з мінімальною обробкою ґрунту і прямою сівбою вид бур'янів визначили як ярі дводольні. У контролі групи бур'янів були добре розвиненими та становили серйозну конкуренцію рослинам соняшнику в боротьбі за вологу.

Врожайність культури і волога

Соняшник вимогливий до вологи, хоча посухостійкість його досить висока завдяки розвиненій кореневій системі, здатності переносити зневоднення тканин під час посухи та швидкому відновленні асиміляційної діяльності листя в нічний час.

Як показали результати досліджень, найкраща забезпеченість ґрунту вологою перед прибиранням соняшнику була в варіантах No-till і Mini-till. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf