Попри посуху, Харківська область отримала рекордний урожай соняшнику

Не дивлячись на посуху, Харківська область цього року отримала на 10% більший урожай зернобобових та зернових. А по кількості зібраного соняшнику регіон зайняв перше місце.

Статистика по урожаю Харківщини

Аграрії Харківської області зібрали 3,9 млн тонн зернобобових та зернових. А це майже на 10 відсотків більше, ніж минулого року. Валовий збір пшениці досяг позначки 2,7 млн тонн. Цей показник також на 18 відсотків перевищив минулорічний. Найбільшою є різниця між цьогорічним і минулорічним урожаєм вівса – на 73,8 відсотка більше.

За даними щодо урожаю проса та ячменю Харківська область займає перше перше місце по Україні, а по кукурудзі та гороху – друге. Урожай соняшнику вивів місцевих аграріїв на перше місце – його отримали 1,1 млн тонн. Зазначається, що такий урожай став можливий завдяки дощам наприкінці весни та відсутності пізніх заморозків, які на півдні спричинили справжнє лихо.

Аграрії говорять, що попри найкращий урожай, тут мали всі умови для його погіршення: заморозки, посуха. Тому фермери зробили і певні висновки для себе. Зокрема, про необхідність затягувати вегетацію культур у фазі кущення. Науковці говорять про зменшення норми висіву та продовження строку весняної підгодівлі рослин.

Харківські фермери зазначають, що більшою шкоди врожаю соняшнику завдала борошниста роса – це грибкове захворювання. Воно проявилися вже тоді, коли із звичайною технікою вже не можна було виїхати. Потрібно було задіяти квадрокоптери. Загалом же, експерти констатують що харківські аграрії змушені шукати нові методи обробітку землі, які дозволять зменшити негативний вплив посухи.

Редакційна команда MIZEZ.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf