Мінеральне живлення кукурудзи, соняшнику та сої | MIZEZ

Соняшник і кукурудза є стратегічно важливими культурами для більшості українських аграріїв. А в регіонах із вологим кліматом до цього переліку додається ще й соя. Втратити частину посівів цих культур для будь-якого господаря було б неприпустимо. Тому при вирощуванні кукурудзи, соняшнику та сої важливо пам’ятати про правильну технологію обробітку ґрунту та забезпечити необхідне мінеральне живлення рослин.

мінеральне живлення зернових культур

Мінеральне живлення для трьох культур

Звична технологія мінерального живлення для соняшника та кукурудзи складається з двох етапів. Восени вносять калій і фосфор, а навесні, перед посівом, вносять азотні добрива або ж  комплексні, у складі яких переважає азот.

А от для сої схема інша. Соя взагалі доволі вибаглива рослина, і її ріст сильно залежить від того, чи буде оптимальною температура повітря й вологість ґрунту. Часто мінеральні добрива взагалі не вносяться під сою (або вносяться у маленьких кількостях). Особливістю сої є те, що вона потребує дуже мало азоту, адже отримує його завдяки симбіозу з бульбочковими бактеріями. 

На родючих ґрунтах і за сприятливих погодних умов ці два підходи принесуть хороші результати. Але що робити господарям, поля яких знаходяться у посушливих регіонах або тим, які мають певні проблеми із ґрунтами?

  • Сприятливі умови для вегетації цих трьох культур складаються не завжди. Посушлива погода чи весняні ранкові заморозки — все це може негативно вплинути на сходи.
  • А якщо господар засіяв поля високопродуктивними гібридами, потрібно створити не просто нормальні, а оптимальні умови росту. Інакше весь надвисокий потенціал рослин буде втрачено.

Протягом кількох років аграрії України успішно тестують нову технологію подовженого підживлення кукурудзи мінеральними добривами. Адже на початку вегетації культура споживає лише чверть від внесеного в ґрунт азоту. Вся інша частина необхідна рослині протягом усього періоду вегетації. Соняшнику ж потрібно забезпечити дробне внесення калію.

Ця технологія істотно покращить мінеральне живлення ваших посівів.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf