Цинк — важливий елемент для росту та розвитку кукурудзи

Кукурудза є рослиною, для якої потужне мінеральне живлення життєво необхідне. Особливо важливим є період від появи 3-го листка й до викидання волоті. Тоді повноцінне забезпечення усіма необхідними елементами живлення сприятиме розкриттю всього потенціалу гібриду чи сорту кукурудзи.

Експерти підкреслюють, що зараз для рослини склалися сприятливі погодні умови. Кукурудза розвивається дуже стрімко.

Цинк — важливий елемент для росту та розвитку кукурудзи | MIZEZ

“Вона знаходиться переважно у фазі 9-10 листків, а подекуди — 11-12 листків і через нетривалий час буде викидати волоть”, — зауважує Олександр Мигловець, керівник агрономічного департаменту компанії “UKRAVIT”. 

Саме зараз аграріям варто слідкувати за тим, щоби кукурудза була забезпечена всіма необхідними елементами живлення. 

Чому підживлення цинком є важливим для кукурудзи?

Цинк не лише бере участь у процесі синтезу хлорофілу рослиною, а й забезпечує утворення вітамінів. 

Олександр Мигловець підкреслює, що цей елемент активує велику кількість ферментативних реакцій, бере участь у продукуванні хлорофілу, впливає на репродуктивні процеси, метаболізм вуглеводів, фосфатів і протеїнів.

Також цей елемент живлення підвищує стійкість кукурудзи до перепадів температури та погодних стресів (що особливо актуально в нинішніх умовах). У рослин, що відчувають дефіцит цинку, погіршується обмін азоту та уповільнюється синтез білків. 

Підкреслимо, що надлишок вологи та низькі температури повітря на перших стадіях вегетації кукурудзи може стати причиною тимчасового дефіциту цинку. 

В Україні небагато регіонів, де вміст цинку у ґрунті достатній для нормального живлення кукурудзи. Експерти з “Інституту здоров'я рослин” повідомляють, що підвищений вміст цього елемента є на Закарпатті, на Львівщині та Вінниччині. Тому підживлення кукурудзи мінеральними добривами необхідні. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf