Для чого треба вносити фосфоритне борошно?

Кожному аграрію відомо, що фосфор є одним із ключових елементів живлення культурних рослин. У рослинних тканинах зазвичай міститься від 0,5% до 1,6% Р2О5 . Найбільше фосфору міститься в олійних культурах. Він є невід’ємною складовою білків і вітамінів, бере участь у передачі енергії, обміні речовин та у всьому циклі розмноження рослин. Рослини засвоюють цей елемент живлення у вигляді розчинних фосфатів.

Переваги фосфоритного борошна

Щоб не допустити виснаження ґрунту, аграрії вносять фосфор у складі мінеральних або органічних добрив. Одним із найбільш ефективних мінеральних добрив є фосфоритне борошно. Воно складається з:

  • фосфору (Р2О5 ),
  • калію (К2О),
  • оксиду кальцію (СаО),
  • карбонату кальцію.

Фосфоритне борошно сприяє збільшенню врожайності багатьох культур (від озимих зернових і до цукрового буряку). Найкраще вносити це добриво під час оранки (глибина внесення залежить від обраної культури). 

Завдяки цьому рослини утворюють міцнішу кореневу систему. Вони краще переносять посуху, стають стійкими до холодів і заморозків та швидше дозрівають. Відповідно, покращується і якість майбутнього врожаю, особливо олійних і бобових. Наприклад, обсяг олії у соняшнику збільшується на 3%, а в сої — й узагалі на всі 5%! 

Фосфоритне борошно особливо ефективне у комплексі з іншими макро- та мікроелементами (азот, калій, цинк тощо). А оксид кальцію (СаО) та карбонат кальцію (СаСО3) що входить до складу фосфорного добрива, допомагає подолати декальцинацію ґрунтів, яка останніми роками стало нагальною проблемою. 

Внесення фосфоритного борошна

Зазвичай фосфоритне борошно вносять під зяблевий обробіток ґрунту. Кількість залежить від рівня дефіциту фосфора. Можна його вносити й навесні під час культивації перед посівом.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf