Лайфхаки підживлення цукрового буряку

Цукровий буряк вважається однією з “ненажерливих” культурних рослин: мінеральних елементів він споживає багато. Для отримання справді хорошого врожаю цукрового буряку необхідно внести близько 50 кг азоту, 60 кг калію та від 15 до 20 кг фосфору. 

Лайфхаки підживлення цукрового буряку | MIZEZ

Детальніше про роботу різних мінеральних елементів

Азот. Плануючи підживлення цукрового буряку азотом, дотримуйтеся принципу золотої середини. При дефіциті цього мінерального елементу врожайність буде низькою, але і його надлишок може суттєво погіршити якість коренеплодів.

Фосфор сприяє підвищенню цукристості коренеплодів, покращує технологічні якості цукру та підтримує енергетичний обмін рослин. 

Калій відповідає за регуляцію водного та азотного балансу рослин та за їхній метаболізм. Завдяки цьому елементу живлення цукровий буряк стає більш стійким до різноманітних хвороб рослин та краще переносить посушливі погодно-кліматичні умови. Рослини чудово реагують також на внесення калійної солі, хлористого калію або калімагнезію, що містить чимало мікроелементів.

Для того, щоб збільшити ефективність добрив, застосовуйте їх на різну глибину у різні строки:

  • протягом осінньої оранки вносьте добрива на глибину від 15 до 30 см;
  • під час сівби вносити потрібно в рядки на глибину від 4 до 6 см;
  • упродовж вегетації підживлюйте цукрові буряки на глибину від 10 до 14 см.

Якщо ви вирощуєте цукрові буряки за інтенсивною технологією, до 95% фосфоруу й калію потрібно вносити у ґрунт восени протягом оранки, а ті 5%, що залишилися, — навесні. Ці два елементи повільно переміщуються у ґрунті, на відміну від азоту, який дуже легко вимивається дощами або снігом. Експерти рекомендують вносити його у процесі підживлення (до 70% від усього обсягу).

Пам’ятайте, що підживлення цукрових буряків аміачною селітрою слід здійснювати не пізніше появи четвертої фази справжніх листків, інакше існує ризик зменшення кількості цукру у коренеплодах.

Не забувайте вносити бор, марганець, мідь, цинк, молібден, а також кобальт у вигляді мікродобрив — вони також є запорукою високого врожаю. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf