Цукровий буряк: вибаглива, але перспективна культура

Вирощування цукрового буряку має всі шанси стати однією з провідних агрогалузей України. Попит на цукор є завжди, а значить є і стимул вдосконалювати технології вирощування цієї культури. Зараз генетики роблять ставку на універсальність гібридів, а не на розділення за раннім чи пізнім дозріванням, тож усі сучасні гібриди показують гарні результати практично за будь-якого терміну збирання.

Середня врожайність цукрового буряку на сьогодні становить близько 25–35 т/га, і це доволі хороші показники. Такої врожайності фермери досягають завдяки використанню сучасних агротехнологій і посіву гібридів із хорошою генетикою. А ще — завдяки хорошому зрошуванню. Адже в південних регіонах, у посушливому кліматі, без належного зрошування цукровий буряк дає низькі врожаї. Але й надлишок вологи ця культура теж не любить. Все має бути в міру. 

Якою має бути правильна сівозміна?

Дотримуватися правил сівозміни необхідно не лише задля отримання високого врожаю, не зіпсованого бур’янами, хворобами чи шкідниками, а і для того, щоб не допускати виснаження ґрунтів. Це маленький крок до раціонального споживання природних ресурсів, який може зробити кожен аграрій. 

Цукровий буряк: вибаглива, але перспективна культура

Дуже багато хвороб під час вирощування цукрового буряку розвивається, якщо він був посаджений після:

  • будь-яких овочів;
  • ріпаку;
  • сої;
  • соняшнику;
  • при повторному посіві. 

Найкраще висаджувати цукровий буряк після злакових культур (пшениця, кукурудза, ячмінь, сорго, просо, жито та інші). 

Ґрунти

Важливе значення при вирощуванні цукрового буряку має ґрунт. Найкраще, якщо він суглинисто-піщаний зі стабільною структурою. Але якщо ваш земельний банк — це переважно піщані ґрунти, не засмучуйтесь: ви теж можете збирати чималі врожаї при вирощуванні цукрового буряку, але лише за умови належного внесення добрив і правильного вологообміну. Вносити добрива потрібно до початку посіву (зазвичай фермери роблять це восени), але інколи під час посіву додаються ще калій, фосфор і магній (базові добрива). 

Клімат

Спеціалісти рекомендують вирощувати цукрові буряки в помірному кліматі, достатньо теплому й не дуже вологому. Щоб сформувати повноцінний урожай, цій культурі потрібно від 180 до 220 днів. Пам’ятайте, що сонячні дні й прохолодні ночі протягом серпня-вересня сприяють накопиченню цукру у коренеплоді. 

Попри те, що вирощування цукрового буряку є доволі складним, ви можете отримати високий врожай, якщо будете дотримуватися усіх технологій й обирати правильні гібриди.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf