Цукор сильно подешевшав

За свідченнями електронної зернової біржі України GrainTrade, світові котирування на цукор впали до 9,8 центів за англофунт. Це своєрідний антирекорд: останній раз така ціна спостерігалася 12 років тому.  

Експерти підкреслюють, що, порівняно з ціною, що була 12 березня 2020 року, цукор-сирець сильно подешевшав, втративши 40% від попередньої ціни. Травневі ф’ючерси на Нью-Йоркській біржі опустилися до $215 за тонну. Це найнижча ціна з червня 2008 року. А ціна на цукор у мішках впала ще нижче: 21 квітня у Парижі серпневі контракти торгувалися по $322 за тонну. Але порівняно з нафтою або з іншими стратегічно важливими товарами, ціна на цукор впала так не катастрофічно.

Причини скорочення площ вирощування цукрового буряку

Слід зауважити, що у минулому році спостерігався дефіцит цукру, який спричинило закриття або скорочення виробництва цього товару в Індії, Таїланді, Пакистані та навіть в Україні (внаслідок посушливих погодних умов). А до цього протягом кількох років багато країн накопичували запаси цукру й ціни знижувалися. 

2020 рік теж виявився дуже посушливим, тому площі, відведені під цукрові буряки, істотно скоротилися у таких країнах, як Німеччина, Білорусь, Україна. Зменшуються обсяги вирощування цієї культури й на півдні Росії. Другою причиною скорочення посівних площ називають те, що в нинішньому році цукор сильно подешевшав.

На тлі падіння цін на цукор зараз спостерігається зменшення попиту на солодощі (солодку газовану воду, дорогі цукерки та інші десерти) внаслідок карантинних обмежень. Люди у більшості країн зараз намагаються купувати лише найнеобхідніші продукти, а солодощі такими не є. До того ж, закриті ресторани та кав’ярні. 

Нагадуємо, що в Україні цукровими буряками зараз засіяно майже 200 тис. га (а в минулому році площі посівів становили 220 тис. га). За 2019 рік виробництво цукру у нашій країні зменшилося на 30%.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf