Пилові бурі або підтоплення: до чого слід готуватися аграріям

У 2019 і в 2020 роках українські аграрії вже встигли відчути вплив несприятливих погодних умов на свої майбутні врожаї. Аномально тепла зима, незвично посушлива, а потім холодна і дощова весна, пилові бурі та заморозки сильно вплинули на ріст і розвиток посівів польових культур, фруктів і ягід. Про це повідомляє інтернет-видання propozitsiya.com. Якби не травневі зливи, урожай зернових культур в нинішньому році був би набагато гірше.

Пилові бурі або підтоплення: до чого слід готуватися аграріям | MIZEZ

Пилові бурі тепер трапляються не тільки на Півдні

Цьогоріч фермери багатьох областей вже відчули на собі нетипове для українського клімату явище пилові бурі. Воно виникає через низьку кількість продуктивних опадів восени і взимку. Раніше пилові бурі час від часу спостерігалися тільки в південних областях, але тепер трапляються і в північних (наприклад, на Київщині у квітні 2020 року). Їх наслідки доволі масштабні. Так, 13 травня на Заході України пройшла пилова буря, яка знищила близько 10% посівів цукрового буряку.

За словами Святослава Балюка, директора Інституту ґрунтознавства та агрохімії ім. О. Н. Соколовського, на територіях, де пройшли пилові бурі, почалася вітрова ерозія ґрунтів. Від цього особливо сильно страждають посіви цукрових буряків.

“Бурі істотно знижують родючість чорноземів — подекуди до 30%”,  — підкреслив експерт.

Крім проблем з ерозією грунту, в останні роки нагальною стала проблема опустелювання зони Полісся. Таку інформацію оприлюднили фахівці НАН України.

Затоплення та паводки

Чимало збитків аграріям приносить і інша проблема затоплення і сіли. Час від часу в більшості регіонів України проходять сильні багатоденні дощі. Вони викликають затоплення сільськогосподарських угідь і можуть стати причиною локальних паводків.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf