Піщана буря замела поля на Чернігівщині

Поля немов у пустелі: у Ніжинському та Семенівському районах угіддя замело піском. Пилова буря пройшла полями, які вже готували під висадку соняшника та кукурудзи. Такого явища тут не спостерігали вже близько тридцяти років. Причинами, на думку експертів, є діяльність людини та малосніжна, посушлива зима.

Що говорять очевидці

Про піщану бурю, яка вирувала у селі Мильники, говорить місцевий житель Олександр Максимець: 

«Неможливо було вийти в поле без захисного шарфа, виглядало все, неначе десь у Єгипті». 

Чоловік говорить, що для даної місцевості це явище нетипове. Він впевнений, що причиною катаклізму стала робота одного із підприємств, яке обробляє землю.

«Земля тут зовсім не відпочивала, адже більше десяти років її засаджували соняшником та кукурудзою. Ще й добрива не використовували...»

— говорить Олександр Максимець. Він додав, що це справжня катастрофа, адже родючий ґрунт просто висох. Інша місцева жителька, 78-річна Марія, згадує, що за все життя тут не спостерігала подібних явищ. Раніше замітало снігом, але піском — ніколи.

Причини 

Андрій Дудко говорить, що ґрунт нічим “не закріплений”, тому буря легко підняла його в повітря. Він зазначає, що для Чернігівського краю такі піщані бурі це типове явище. 

«Якщо дослідити архіви, то можна знайти згадку про те, що в Чернігівській губернії було більше 100 тисяч десятин з такими пісками, і ними періодично задувало навколишні села. Хати могло засипати по самі вікна».

Андрій зазначає, що завадити подібним явищам може висадка сосен, які будуть тримати ґрунт. Олександр Щербатий, начальник відділу землеробства, говорить про те, що пилові бурі з’явилися через нестачу вологи у ґрунті. А це, у свою чергу, спричинено посушливою весною та малосніжною зимою. 

Еколог Юрій Карпенко вважає, що причинами таких пилових бур є випалювання трави, вирубка дерев, розорювання заплав. Він говорить: «Маловодна зима та початок весни разом з діяльністю людини призвели до того, що ґрунт втратив вологу і перетворився на сухий пісок, який легко підхоплює вітер». Саме тому важливо привертати увагу людей до того, що наслідки їх дій рано чи пізно призведуть до екологічної катастрофи.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf