Посушливі регіони: як зберегти вологу у ґрунті? | MIZEZ

Погодно-кліматичні фактори суттєво впливають на сільське господарство України. Через підвищення середньорічної температури повітря та високої ймовірності посух аграрії почали випробовувати нові технології та тестувати нішеві культури на своїх полях. Одним зі способів протистояти посушливій погоді є спосіб обробітку ґрунту.

посуха

Види обробітку

Обробіток землі із перевертанням (розпушення та культивація) спричиняє її пересихання. Тому аграріям, які хочуть зберегти вологу у ґрунті, слід розпушувати й перемішувати його без обертання. Про це зазначають польські експерти, які досліджували ґрунт на трьох дослідних ділянках:

  • поле без обробітку й культивації зі стернею після озимої пшениці;
  • поле, розоране на глибину до 25 см;
  • поле з оранкою на глибину понад 25 см.

Найважливіші показники

Найбільш важливі параметри у процесі визначення кількості вологи у ґрунті — це польова ємність та пористість капілярів.

Кількість води, яку ґрунт може втримати після потужних опадів упродовж кількох днів називається польовою ємністю. Що більший показник польової ємності, то краще зволожене поле й, відповідно, більш сприятливі умови для росту посівів. Наприклад, показник у 70% означає дуже хорошу вологість, 50% — середню, а при 30% ріст рослин (крім тих, що пристосувалися до посушливих умов) істотно ускладнюється.

З огляду на результати дослідження було визначено, що:

  • на необробленому ґрунті польова ємність вологи склала майже 48%;
  • за умови оранки на глибину до 25 см показник вологості зменшився до 40%;
  • на площі з оранкою на глибину понад 25 см вологість була на рівні 43,4%.

Пористість капілярів ґрунту показує те, скільки потенційно може накопичуватися води у ґрунті. Чим більша пористість капілярів, тим більше ґрунт може накопичувати води. Зауважимо, що для збільшення запасів вологи у ґрунті в деяких випадках (наприклад, якщо дощі нечасті, але потужні) має сенс все ж таки підвищити пористість ґрунту шляхом проведення оранки. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf