Україна втрачає ґрунти через вітрову ерозію | MIZEZ

Державна установа «Інститут охорони ґрунтів України» опублікувала дані відділу досліджень з охорони та підвищення родючості ґрунтів. Науковці попереджають, що вітрова ерозія в Україні може набути катастрофічного масштабу.

Пилова буря, яка нещодавно накрила центральні області України, змусила замислитися над наслідками кліматичних змін та потребою переглянути звичні технології агровиробництва. Що таке вітрова ерозія та чому це критичне питання в Україні?

Вітрова ерозія (дефляція, видування) — це руйнування вітром поверхні ґрунтового покриву, гірських порід та розвіювання продуктів їх вивітрювання. Дефляція залежить насамперед від швидкості вітру. На інтенсивність цього процесу впливає гранулометричний склад ґрунту та вміст в ньому гумусу: на супіщаних ґрунтах видування проявляється вже за швидкості вітру 3–4 м/с, а на глинистих — за 7–8 м/с. Чим більша сила вітру, тим вища інтенсивність дефляційних процесів.

Україна втрачає ґрунти через вітрову ерозію | MIZEZ

Причини зростання інтенсивності вітрової ерозії в Україні:

  1. Неправильна технологія обробітку ґрунту та відсутність надійного його захисту, через що руйнується зерниста структура.
  2. Знищення ґрунтозакріплюючої рослинності, лісів.
  3. Перехід на молокультури.
  4. Занедбання та знищення полезахисних лісових насаджень: люди самовільно скидають сміття до лісосмуг, вирубують дерева та пошкоджують їх, випалюючи стерню.
  5. Інтенсивні системи обробітку ґрунту, значна розораність земель, порушення технологій застосування мінеральних та органічних добрив, вирощування культур інтенсивного типу — усе це призвело до посилення деградації ґрунтів та пришвидшення ерозійних процесів.

Пилові бурі

Раніше в зоні ризику щодо вітрової ерозії в Україні були регіони степу та деякі ділянки лісостепу. У північних та північно-східних регіонах пилові бурі можуть відбуватися раз на 10 років. Однак тепер вони трапляються і в центральних регіонах. 

Пилова буря — це найбільш активний і шкідливий вид вітрової ерозії, який спричиняє значне руйнування ґрунту, адже швидкість вітру під час цього стихійного лиха перевищує 12–15 м/с. Пилова буря вказує на ступінь зруйнованості ґрунту до цього явища, отож вона є наслідком руйнування ґрунту, а не його причиною.

Пилові бурі можуть охоплювати широкі території, знищуючи посіви на тисячах гектарів та зносячи великі обсяги ґрунту. Стихійне лихо такого масштабу сталося 2007 року на півдні України (Миколаївська, Запорізька, Донецька, Херсонська та ін. області). Після бурі були проведені обстеження та встановлено такі дані: втрати гумусу склали 5,7–9,1 млн тонн (71–114 тонн на 1 га).

Вітрова ерозія в Україні підсилюється через зміни клімату та негативні погодні умови. Це особливо помітно цьогоріч: слабке зволоження ґрунту восени, аномально тепла зима з несталим сніговим покривом, перепади температури повітря (зокрема інтенсивне підвищення) та критично мала кількість опадів навесні. Сильні пориви вітру зносять сухий шар родючих ґрунтів, а натомість лишається гола порода і пісок. Вітрова ерозія — гостре проблема нині, яку негайно потрібно вирішувати.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf