Яка техніка потрібна для класичної оранки?

Останніми роками все більшої популярності набувають щадні технології обробітку ґрунту, як-от no-till, mini-till тощо. Це виправданий тренд, адже переважна більшість українських ґрунтів зараз не в найкращому стані. 

Однак якщо ваші поля — це важкі ґрунти зі специфічним рельєфом, то класична оранка для вас — те, що лікар прописав. До того ж, такий обробіток ґрунту допоможе у боротьбі зі шкідниками та бур’янами. Яка ж техніка потрібна для класичного обробітку ґрунту?

Яка техніка потрібна для класичної оранки? | MIZEZ 

Базовий набір техніки для класичної оранки

Трактор. Класичний обробіток має на меті розпушування ґрунту із оборотом орного шару на глибину приблизно 20 см. Логічно, що для цього потрібна потужна техніка, яка прослужить не один рік. Обирати трактор слід з огляду на розмір земельного банку й особливостей сівозміни. Наприклад, базовий набір тракторів для господарства від 500 га до 1 тис. га такий:

  • трактор для підготовки ґрунту (потужністю від 140 до 200 к.с.);
  • трактор для сівби (потужність має бути на рівні від 80 до 140 к.с.);
  • трактор для транспортування (потужність близько 80 к.с.).

Дисковий лущильник, щоб перед оранкою подрібнити та перемішати з ґрунтом рослинні рештки. Чим більше диски на такому апараті, тим краще він буде виконувати свою роботу. Диски мають розташовуватися по два на одній стійці — так лущильник не буде забиватися рослинними рештками. Якщо ви вирощуєте кукурудзу або пшеницю, можете замість лущильника скористатися дисковою бороною (робочою глибиною до 15 см).

Плуг. Обирайте його з урахуванням особливостей ґрунту на своїх полях. Рама плуга має бути міцною, щоб витримати роботу на необхідну глибину оранки. Виробники пропонують також плуги з регульованою шириною захвату ґрунту для збільшення або зменшення ширини захвата пласта. 

Долотоподібний плуг, що розпушує ґрунт або слугує альтернативою звичайному плугу. Особливо ефективним є на піщано-текстурованих ґрунтах. Долотоподібний плуг обов’язково потрібен тим, хто вирощує культури зі стрижневим типом кореня (наприклад, буряк або ріпак).

Дискова борона для збереження вологи у ґрунті та уникнення утворення кірки на ньому. Для господарства із земельним банком від 500 до 1000 га достатньо дискової борони із шириною захвату 4–5 м.

Культиватор. Використовуються для вирівнювання рельєфу ґрунту, розпушування, аерації, утворення дрібнозернистої структури ґрунту тощо.  

Сівалка. Для господарства обсягом від 500 до 1000 га потрібен один розкидувач добрив і дві сівалки. 

Обприскувач для захисту посівів від хвороб і шкідників. При його виборі знову ж таки треба спиратися на обсяг свого земельного банку.

Саме такий набір техніки необхідний для класичної оранки.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf