Базовий набір техніки для заготівлі сінажу

До вибору техніки кожному господарю слід підходити обдумано, адже від цього залежить якість і обсяг виконаної роботи. Тривалість кормозаготівельного періоду невелика, однак його якнайкраще характеризує прислів’я: “Один день рік годує”. Правильність і доцільність вибору базового набору техніки для заготівлі сінажу надзвичайно важлива. 

Базовий набір техніки для заготівлі сінажу | MIZEZ

Яка техніка потрібна для заготівлі сінажу?

Фахівці наголошують, що для заготівлі сінажу слід використовувати таку техніку, як-от:

  • косарка;
  • валкоутворювач;
  • комбайн;
  • навантажувач.

Косарки бувають навісними, причіпними та самохідними. Причіпні з центральним дишлом користуються найбільшою популярністю серед українських аграріїв. Для ефективної роботи можна обрати й самохідні косарки з однією балкою (якщо поле рівне) або з трьома (якщо ділянка має виражений рельєф). Робота косарки має стартувати близько 9-ї ранку (коли висохла роса) і тривати до 10 годин на день. 

Валкоутворювач розпочинає роботу приблизно через 4 години після скошування зеленої маси: вона не повинна пересохнути. Машина збирає сіно у компактні валки для полегшення його переміщення та транспортування. Існує два типи валкоутворювачів: тюковий і рулонний. Тюки у зберіганні більш компактні, а рулони легші у транспортуванні: за необхідності на фермі його можуть перекотити кілька людей. 

Для збирання сіна також можна використовувати рулонний прес-підбирач, причепний підбирач або комбайн. 

Для роботи з тюками зазвичай використовуються палетні вила, але для більшої зручності можна обрати й захвати для тюків (залежно від їхньої форми).

Транспортування сіна. Для цього фермеру обов’язково знадобиться телескопічний навантажувач (або ж фронтальний навантажувач для трактора). У невеликому господарстві достатньо одного лише навантажувача, а якщо обсяги роботи великі, слід використовувати окрему техніку для перевезення сінажу.

Отже, ми визначили, який базовий набір техніки необхідний для заготівлі сінажу. Але останнє слово саме за вами: зважайте на потреби свого господарства.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf