Експертна думка

Обираємо надійний комбайн: поради експерта

Не встигнемо озирнутися, як почнеться сезон збору врожаю. Тому вже зараз час подумати про техніку, яка не лише підвищить продуктивність та ефективність, а й знизить загальні витрати на збір урожаю та допоможе легко досягти високих результатів навіть за несприятливих умов. Врешті, кожен фермер шукає комбайн, на який може розраховувати у будь-якій ситуації.

Ми звернулися до продакт-менеджера компанії «Агросем» Володимира Краківського за порадою, який саме комбайн обрати (щоб виконував усе й одразу) та попросили детально розповісти про його функції.

«З усього масиву техніки мені найбільше імпонують комбайни серії S від John Deere. А все тому, що вони випробувані на 36 різних культурах і дозволяють індивідуально налаштовувати кожен компонент від жатки і ротора до системи управління пожнивними рештками», ділиться фахівець.

Однороторна конструкція робить серію S комбайнів від John Deere унікальною. Така система має очевидні переваги над іншими.

Замість того, щоб розділяти потік скошеної маси на 2 частини, рослини рухаються єдиним потоком, що дозволяє споживати меншу потужність. Великий діаметр ротора створює вищу інерцію порівняно з меншими роторами, дозволяючи зменшити кількість обертів. А це забезпечує кращу якість соломи та зерна.

Технологія обмолоту шляхом тертя рослин дозволяє здійснювати ефективний обмолот навіть у разі, коли не вся маса ударяється об підбарабання, завдяки чому створюється набагато більша «площа поперечного січення», ніж в тангенціальній системі обмолоту.

Налаштування комбайна серії S від John Deere для різних культур виконується легко і швидко завдяки зручному регулюванню ротора і жатки, а для переходу від збирання дрібнозернових культур до збирання ріпаку достатньо лише одного натиснення кнопки.

У задній частині ротора відбувається сепарація зерен, що залишилися. John Deere ексклюзивно пропонує 2 типи роторів:

  • TriStream призначений для умов з низьким вмістом незернової частини;
  • VariableStream має подовжену конічну частину та прекрасно себе показує у вологих умовах, а також із зеленою, мокрою та жорсткою соломою.

Крім того, з кабіни можна змінювати час, впродовж якого скошена маса знаходиться у роторі. Це дозволяє міняти інтенсивність обмолоту, адаптуючи її до вологих або сухих умов впродовж дня.

Якщо комбайн рухається по горбистій місцевості, то система активного налаштування до рельєфу автоматично регулюватиме швидкість вентилятора та положення верхнього і нижнього решета. Ця ексклюзивна система враховує навіть тип культури, збір урожаю якої проводиться.

Загалом при різноманітних змінах ландшафту комбайн прагнутиме зберігати швидкість руху і мінімізувати втрати зерна. Система активного налаштування до рельєфу підвищує загальну продуктивність комбайна на підйомах і значно знижує втрати зерна. Крім того, вона знижує кількість недомолоту і таким чином підвищує чистоту зерна в бункері. Але найбільш вражаючим є те, що все це здійснюється автоматично, і оператор може повністю сконцентруватися на зборі урожаю.

Як збільшити площі решета без збільшення загальної ваги комбайна?

Це стало можливим завдяки інноваційній легкій конструкції та алюмінієвій структурі, що дозволило зменшити вагу, а це, у свою чергу, зменшило пікові навантаження двигуна і вібрацію.

Зібрана маса залишається на решетах довше, збільшується час очищення і мінімізуються втрати. Серія S сконструйована для найвищої потужності. Загальна площа решіт становить 5,10 м та відповідно до міжнародних стандартів (ANSI/ASAE S343.4 T — площа відкритої частини при знятих жалюзі, без врахування площі пальців, ступеневої дошки або ступенів) є однією з найбільших на ринку.

Уже більше 6 років компанія «Агросем» є дилером техніки John Deere на Західній Україні. За цей час відкриті та функціонують 6 сервісних центрів: в Тернополі, Луцьку, Львові, Хмельницькому, Івано-Франківську та Рівному. Тут аграрії можуть ознайомитися з новинками техніки, отримати кваліфіковану консультацію щодо її обслуговування та запчастин, а також сервісну підтримку.

За матеріалами «Агросем»

Схожі статті по темі:

asdf