Прості секрети вибору запчастин до сільгосптехніки

У виробництві запасних частин є унікальні технологічні особливості, котрі визначають якість виробу. Де може бути брак? Як розпізнати міцний метал? Разом з експертами компанії “СЕЛМ АГРО” ми розібралися, як обрати довговічні запчастини та на що звертати увагу насамперед. 

Починайте з візуальної оцінки запчастини

Фахівці компанії перед придбанням радять ознайомитися з варіантами запчастини різних брендів. Переконайтеся, що немає згинів і тріщин, подивіться на протяжність наплавлення, якщо вона є. Щоб запчастини служили довго, вони мають пройти процедуру загартування металу

Олександр Лисенко, керівник відділу постачання “СЕЛМ АГРО”, радить:

“Спробуйте попиляти зразок напилком. Фарба зітреться, але зачистити загартований метал не вийде і шершавого шару не буде. Ще один секрет: якісна сталь дасть дзвінкий звук, якщо кинути на неї звичайний камінчик. Порівняйте різні екземпляри і переконаєтеся самі”. 

Огляд фізичних характеристик — важлива частина покупки. Якщо робите замовлення телефоном, попросіть надіслати детальну фотографію запчастини. Так отримаєте переваги дистанційної покупки, упевнившись у своєму виборі.

Маєте альтернативу: оригінал чи аналог

Аграрії мають можливість обрати деталі з 2 сегментів: оригінальні запчастини брендів та аналоги від інших заводів. Але тут є важливий нюанс — для виробу необхідний визначений стандарт металу, тож всі заводи беруть однакову сировину.

Максим Ворона, директор з розвитку “СЕЛМ АГРО”:

“Поняття “оригінал” відносне. Будь-який бренд виробляє деталі до своєї техніки на різних потужностях, бо виготовляти все у себе надзвичайно дорого. Виходить, що на одному заводі можуть виробляти лапи культиватора для оригінального бренду і тут же випускати леміші до плуга на замовлення бренду-аналога. Виробництво таких деталей не є технологічно складним і на більшості європейських заводах однакове”. 

Є категорії запчастин, де аналоги низької якості. Зазвичай це ті деталі, які не входять до серійного масового виробництва і ламаються не часто, наприклад, рама плуга. Трапляється, що і сама сировина має дефект, тому заводи не застраховані від браку. Звісно, купуючи оригінальні запчастини, ми розраховуємо на високу якість та надійність, адже кожен відомий бренд дбає про свою репутацію. 

Підготуйтеся до покупки

Якщо є потреба, підготуйтеся до покупки: знайдіть для взірця зображення запчастини, перевірте каталожний номер. Якщо маєте сумніви — попросіть, щоб продавці вам продемонстрували точність геометричних показників за допомогою штангенциркуля. 

Сергій Ворона, комерційний директор “СЕЛМ АГРО”:

“Виробники дають сертифікат якості, проте не завжди вам покажуть його одразу. Його може не бути у вільному доступі, це нормально. Наскільки сертифікат точний, покаже тільки експертиза. Якщо запланували серйозне капіталовкладення і маєте сумніви щодо якості, можете самостійно відправити шматок металу від запчастини на експертизу”.

Якому бренду довіряти більше — особистий вибір кожного. Щоб убезпечити себе, уважно розглядайте запчастини, ставте якомога більше запитань та уточнюйте, чи продавець дає гарантію. 

Таїсія Поєдинок, “СЕЛМ АГРО”

Схожі статті по темі:

asdf