Експертна думка

Як обрати елеватор — що повинен знати кожен фермер

За 2019 рік елеваторні потужності в Україні зросли на 3 млн тонн, а загальні зараз складають приблизно 51 млн тонн. З огляду на актуальність теми, експерти вирішили розповісти, за якими критеріями фермерам слід обирати елеватор.

Як обрати елеватор — що повинен знати кожен фермер Mizez

Базові вимоги до елеваторів

Існують критерії, які є базовими і обов'язковими для всіх, хто планує купувати елеватор. Вони ж є критеріями його надійності:

  • Важливо знати, хто саме є власником (кінцевим бенефіціаром). Це гарантія збереження вашого товару і впевненість в отриманні компенсації у разі втрат.
  • Перш ніж обрати для співпраці один елеватор, слід обов'язково перевірити умови роботи всіх зерносховищ, які розташовані поруч.
  • Об'єктивно оцінити стан та якість елеватора з урахуванням усіх показників.
  • Приймати товар у сезон збирання повинні максимум протягом доби після прибуття. У майбутньому це дозволить економити на логістиці.
  • Елеватор повинен приймати відразу кілька культур на зберігання (коли відбувається одночасне збирання ріпаку, ячменю і пшениці).

Бажаною умовою також є можливість відвантажувати не менше 20 машин та близько 50 вагонів. Це важливо через необхідність дотримуватися термінів контракту.

Додаткові вимоги

Крім загальних вимог, описаних вище, для сільськогосподарських виробників важливі максимально конкурентні ціни в регіоні на всі культури, з якими працює елеватор. Важливо також своєчасне інформування про можливі проблеми, зрозумілі механізми нарахування послуг. Відкритість лабораторії — ще один привід довіряти саме цьому елеватору.

Як і фермери, товаровиробники звернуть увагу на те, чи є глобальні трейдери на елеваторі, яке максимальне ціноутворення, а також чи приймають товар по ДСТУ. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf