Ціни на кукурудзу знижуються через пандемію

В останні тижні ціни на кукурудзу знизилися через поширення у світі коронавірусної інфекції. Це питання обговорюється іноземними виданнями та компаніями, зокрема Maize in France.

Кукурудза — сировина, що пов’язана з цінами на нафту

Один із головних чинників падіння цін на цей продукт за останні тижні — обвал цін на нафту. Останнім часом майже 40% американської сировини відправлялося на виробництво етанолу. Вартість етанолу суттєво залежить від цін на нафту, які від середини лютого знизилися майже у 2 рази.

На ринку нафти спостерігаються 2 негативні тенденції: зниження попиту на пальне через ізоляцію великої кількості людей та значне зростання пропозиції після розбіжностей між основними країнами-виробниками. Внаслідок цього ціни на нафту обвалилися.

Результатом стало скорочення прибутку американської промисловості етанолу та її іноземних ринків збуту, через що знизилося американське виробництво. Найімовірніше, падіння триватиме, тому що оператори зазнають збитків, багато з них уже оголосили про закриття виробничих потужностей на невизначений термін.

На думку фахівців, найближчим часом ситуація не зміниться, адже пандемію досі не подолали, а цінова війна між країнами-нафтовидобувачами досі триває.

Водночас, за попередніми прогнозами, наприкінці 2019/2020 МР та в 2020/2021 МР на ринок впливатимуть такі фактори зниження цін:

  1. У Південній Америці планують зібрати найбільші обсяги врожаю, що порівнюють із показниками 2018/2019 МР, якщо погодні умови й надалі будуть сприятливими.
  2. Наступного маркетингового року зерносховища основних експортерів будуть заповнені продукцією, зокрема це стосується США. Ба більше, площі під кукурудзою у світі зростуть. Незважаючи на підвищену динаміку її споживання, запаси кукурудзи збільшаться, що тиснутиме на ціну.

Отже, у цьому сезоні ціни на кукурудзу знизилися, і такий самий прогноз фахівці надають на 2020/2021 МР.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf