Невиповнене насіння кукурудзи: що робити

Усім аграріям відомо, що якість посівного матеріалу є запорукою отримання хорошого та якісного врожаю (як цьогорічного, так і майбутнього). 

На жаль, останнім часом на розвиток кукурудзи впливають чимало негативних біотичних та абіотичних чинників. Весною все частіше спостерігаються посухи та пилові бурі. А якщо продуктивних опадів немає й улітку протягом тривалого часу (особливо в період цвітіння рослини), ми можемо спостерігати таке явище як невиповненість зерен кукурудзи. 

У природній зоні лісостепу цвітіння кукурудзи зазвичай проходить у другій половині липня. Температура повітря у цей час коливається від +20°C до +37°C, що може викликати загибель пилку, висихання кукурудзяних рилець і як наслідок — нерозвиненість зерен у качані. 

Як зменшити негативний вплив високих температур повітря та посухи?

Щоб мінімізувати негативний вплив посухи та спеки під час цвітіння кукурудзи, слід правильно визначити строки посіву:

  • у природних зонах степу та лісостепу сівбу кукурудзи слід починати якомога раніше (як тільки температура ґрунту досягне +10°C, а холодостійкі гібриди й узагалі можна сіяти при температурі ґрунту +7°C);
  • на Поліссі проводьте сівбу за температури ґрунту +8…+9°C.

Завдяки цьому ви отримаєте дружні сходи, а цвітіння кукурудзи розпочнеться на тиждень раніше. Таке раннє цвітіння допоможе рослині вдало пройти минути стресові фактори на одній з найбільш важливих стадій розвитку. 

А якщо з температурою повітря та вологістю ґрунту все ок?..

Окрім проблем з нестачею вологи та впливу спеки на якість насіння часто впливає розповсюдженість бур’янів у посівах та ураження культури різноманітними хворобами. На ранніх стадіях розвитку кукурудзі складно конкурувати за воду, сонячне світло й поживні речовини з потужними бур’янами. 

Тому слід вчасно обробляти посіви сучасними дієвими гербіцидами у поєднанні з плановим обробітком ґрунту. Дієвою профілактикою хвороб буде протруєння насіння фунгіцидними препаратами та чітке дотримання сівозміни. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf