Як допомогти кукурудзі подолати температурний стрес?

Кукурудза вважається теплолюбною рослиною. Це й не дивно, адже вона походить із субтропічної кліматичної зони. Саме завдяки зусиллям селекціонерів на наших полях з’явилися холодостійкі сорти кукурудзи, здатні проростати вже при +6°C. Але навіть у холодостійких сортів активний ріст і розвиток починається лише коли температура повітря піднімається до +15°C і вище. У фазі цвітіння та наливу зерна рослина добре почувається за температури повітря від +25 до +30°C. 

Як допомогти кукурудзі подолати температурний стрес? | MIZEZ 

Як кукурудза реагує на холод?

Якщо температура повітря знизилася після появи перших сходів, рослина уповільнює ріст, а колір листя змінюється на жовтуватий або фіолетовий (що вказує на нестачу фосфору).

Нетривалі приморозки (до -3°C) не шкодять рослинам, що знаходяться у фазі третього листка: вони здатні навіть відновити пошкоджену морозом наземну частину. Але з появою 6-го листка ростовий конус кукурудзи піднімається над поверхнею ґрунту й чутливість до холоду збільшується. 

Якщо кукурудза переживає холодовий стрес, вона гірше конкурує із бур’янами за сонячне світло, воду й поживні речовини й дає гірший урожай.

Чим підживити кукурудзу, що зазнала температурного стресу?

У більшості регіонів України часто спостерігаються різкі перепади температур: від засухи й аномального тепла до дощів і похолодання. Тому аграріям слід знати, як допомогти рослинам без проблем пережити температурні гойдалки. Для повноцінного відновлення кукурудзі потрібна достатня кількість фосфору. Чим краще прогрівається ґрунт, тим краще коренева система рослин засвоює цей елемент живлення. Для уникнення стресу можна вносити препарати-антистресанти, щоби кукурудза могла швидше відновитися після холодових ушкоджень. 

А приблизно через тиждень після температурного стрибка можна розпочинати боротьбу з бур’янами: культивацію або внесення страхових гербіцидів.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf