Що впливає на врожай кукурудзи?

На врожай кукурудзи впливають біотичні та абіотичні чинники. Зміна врожайності з року в рік зумовлена температурним режимом, кількістю вологи у ґрунті та розповсюдженням хвороб і шкідників.

Які бувають біотичні чинники?

До біотичних чинників належать:

  • хвороби кукурудзи,
  • шкідники кукурудзи. 

Однією з найбільш поширених в Україні хвороб кукурудзи є пухирчаста сажка. Вона вражає кукурудзу в усіх регіонах, особливо в центральній частині степу та в південній області лісостепу. Якщо в період цвітіння кукурудзи була посушлива жарка погода, пухирчаста сажка розвивається особливо сильно, й аграрій може втратити до 20% врожаю. Також розповсюдженим є фузаріоз (стебла, коренів, качанів). Рослини, уражені цією хворобою слабшають, качани втрачають товарні якості, а зерно — схожість.

У посівах кукурудзи на теренах України може існувати близько 150 видів шкідників, із яких найбільшої шкоди рослинам завдають дротяники (Полісся та Карпати), чорниші та пилкоїди (степ), шведська муха (лісостепова зона та Полісся). Кукурудза особливо чутлива до шкідників під час проростання та розвитку молодих рослин. 

Абіотичні чинники, що впливають на врожай кукурудзи

До абіотичних чинників належать низькі температури на початку вегетації (від 0°C і нижче). Вони можуть пошкодити листя молодих рослин. Якщо було пошкоджене листя дорослих рослин (до настання фізіологічної зрілості), врожай буде гірший, а маса 1000 насінин зменшиться. 

Внаслідок посухи та спеки молоді рослини можуть в’янути, але після розвинення кореневої системи зазвичай відновлюються. Критичною фазою розвитку є період, що починається через місяць після викидання волоті. Якщо рослині не вистачає води, врожай дуже знизиться. 

Сильний вітер може пошкодити стебла, листя й коріння кукурудзи, а також спричинити її вилягання у фазі повної стиглості. Таку кукурудзу складніше збирати, а її якість значно погіршується. Травмувати рослини кукурудзи може й град. 

У разі нестачі елементів живлення розвиток рослини може бути порушений. Наприклад, за нестачі азоту рослини погано ростуть, а листя змінює забарвлення із зеленого на світло-зелений або зелено-жовтий. Якщо не вистачає калію, виникає хлороз листя. А коли рослина відчуває нестачу фосфору, вона уповільнюється в рості та цвітінні, а нижні листки набувають фіолетового забарвлення.

Ми сподіваємося що жоден із цих факторів не вплине на ваш урожай. Нехай врожай кукурудзи вражає вас!

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf