Які добрива вносити у посіви кукурудзи у червні?

Кукуруза — одна з культур-чемпіонів з потреб у мінеральному підживленні. Мінеральне підживлення цієї рослини (як і будь-якої іншої) завжди стоїть на трьох китах: 

  • час і спосіб внесення добрива,
  • види добрив, які обере аграрій, 
  • забезпечення нормального споживання рослиною елементів живлення.

Які добрива вносити у посіви кукурудзи у червні? | MIZEZ

Як мінімізувати втрати азоту?

Відомо, що на стадії проростання та на самому початку вегетації кукурудза споживає лише чверть від усього обсягу азоту, що потрібен їй для нормального росту й розвитку. Тому немає сенсу вносити перед висівом всю необхідну норму азотних добрив: рослини все одно не зможуть її спожити в повному обсязі. Більша частина добрив просто буде втрачена, а якщо тривалий час триматиметься посушлива погода, неспожитий азот може завдати шкоди посівам. 

З огляду на це кукурудза потребує пролонгованого внесення азотних добрив. Можна практикувати внесення рідких азотних добрив (наприклад, карбаміду по листу або КАС під корінь). Слідкуйте, щоби на важливих етапах розвитку кукурудза отримувала достатню кількість не лише азоту, а й інших мікроелементів.

Наприкінці весни — на початку літа важливими етапами розвитку кукурудзи є:

  • фаза утворення 3-6 листків (коли закладаються репродуктивні органи). Рекомендується вносити мікродобрива з сіркою, магнієм і цинком, а також фосфоровмісні добрива;
  • період від фази 9-10 листків до викидання волоті. Посіви кукурудзи потрібно підживлювати азотними та калійними добривами.

“Я вношу необхідну норму добрив, а кукурудза все одно погано росте…”

Недостатньо лише правильно розрахувати обсяг потрібних добрив. Аграрію слід взяти до уваги й супутні фактори, як-от вологість, погодні умови, рН ґрунту тощо. Якщо на ваших полях грунти із низьким рН, то кукурудза не зможе спожити молібден. Якщо ґрунт з високим рН, ускладнюється споживання рослиною марганцю та цинку. За нестачі потрібної кількості вологи кукурудзі важко засвоїти бор. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf