Мінеральне добриво для культур: розраховуємо необхідну норму

При розрахунку оптимальної норми мінерального добрива варто відштовхуватися від того, який урожай потрібно отримати з кожної окремо взятої земельної ділянки. Саме про це говорить співзасновник ФГ «Елема» і ТОВ «Володимирівське» ‒ Юрій Григорчук.

Такий розрахунок можна розглянути на прикладі: якщо, згідно з середніми багаторічними результатами, врожайність озимої пшениці складає близько 55 ц/га, тоді й точну кількість мінерального добрива розраховуємо, виходячи з цих результатів. Адже якщо використовувати добрива для 70 ц/га, відбуваються необдумані витрати власних грошей.

Мінеральне добриво для культур: розраховуємо необхідну норму

При виборі добрив більшість фермерів вважають за краще використовувати продукцію вже добре відомих виробників, які давно вважаються лідерами в сфері розробки мінерального добрива.

Якщо мова йде про мікродобрива, тоді фермери вважають за краще працювати з препаратами комплексного типу, які розробляють спеціально для кожної окремо взятої культури. Наприклад, для отримання хорошого врожаю соняшнику потрібне застосування бору, для пшениці ‒ це мідь, а для кукурудзи ‒ цинк. У цих комплексах виробники поєднують необхідні для певної культури елементи.

При цьому Юрій Григорчук зазначив, що він не рекомендує використовувати подібні способи добрива та регулятори росту тільки для «підстраховки». Прийняти таке рішення вдалося, посилаючись на результати одного сербського інституту «Нови сад». Фахівці саме цього інституту стверджують, що від виділених витрат залежить і результат врожаю на полях. Тому не варто робити ставки виключно на велику силу препаратів.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf