Карбамід для сої: переваги цього добрива

Соя є доволі перспективною культурою для українських аграріїв. Тому має сенс розширювати її площі та впроваджувати нові сорти, що здатні приносити хороший урожай і є стійкими до хвороб або погодно-кліматичних змін. 

Карбамід для сої: переваги цього добрива | MIZEZ

Особливості засвоєння мінеральних добрив соєю

Протягом вегетаційного періоду соя споживає елементи живлення нерівномірно. Найбільша кількість азоту (78,5%), калію (82,2%) та фосфору (50%) потрібна рослині починаючи від етапу бутонізації та до наливу насіння. Слід зазначити, що азот дуже необхідний рослині приблизно через півмісяця після цвітіння. 

Тому внесення всього обсягу азоту за один раз не може повноцінно задовольнити потреби рослини у цьому елементі живлення. Експерти рекомендують проводити листкові підживлення сої протягом періоду вегетації. Через поверхню листків рослина може засвоїти більше азоту, ніж із ґрунту, однак обсяг засвоєння доволі обмежений. 

Особливості застосування та переваги карбаміду

Для позакореневого підживлення сої та для основного внесення аграрії України полюбляють використовувати карбамід — безнітратне амідне добриво. Його можна вносити на початку цвітіння рослини, під час утворення бобів і наливу насіння — всього три внесення (9 кг добрива на гектар).

Найкраще використовувати карбамід для культурних рослин, що мають тривалий період вегетації. Потрапляючи у ґрунт, амідна форма поступово трансформується в амонійну, а потім — у нітратну. Соя порційно засвоює азот упродовж вегетації, він не сильно вимивається з ґрунту, не нагромаджується в ґрунтових водах або в самій рослині. 

Карбамід чудово засвоюється соєю, якщо ґрунт достатньо прогрівся. А от якщо ґрунт холодний або занадто сильно зволожений, ефективність внесення буде нижчою. Гірше працює карбамід для сої на кислих ґрунтах. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf