Значення живлення у підвищенні посухостійкості культур

Внаслідок дефіциту вологи зменшується надходження та транспорт поживних речовин, які рослини поглинають із водою, що стосуються і масового току, і дифузії. Порушення режиму живлення рослин в поєднанні з екологічними стресами спричиняють значні втрати продуктивності сільськогосподарських культур. Існують сучасні технології та підходи, дотримуючись яких можна мінімізувати наслідки водного стресу для рослин, підвищити їх стресостійкість та знизити непродуктивні втрати вологи.

Підвищити ефективність використання вологи та посухостійкість рослин можна, забезпечивши їх усіма необхідними поживними речовинами. Вчасно отримуючи відповідні макро- та мікроелементи, рослини дають гарні врожаї навіть за несприятливих умов.

Значення живлення у підвищенні посухостійкості культур | MIZEZ

Значення для рослин різних елементів

Дефіцит азоту та фосфору призводить до зниження здатності клітин кореня поглинати воду й поживні речовини.

Достатня кількість калію допомагає пом’якшувати водний стрес завдяки регулюванню відкривання та закривання продихів, зменшенню втрат вологи через транспірацію, підтриманню осмотичного тиску, тургору клітин та активації ферментних систем.

Кремній допомагає поліпшити ефективність використання води та стимулює антиоксидантну систему захисту. Таким чином зменшується фотоокислювальне ушкодження, підтримується цілісність мембран хлоропластів та посилюється стійкість культур до посухи. Ба більше, кремній сприяє збільшенню об’єму і ваги кореневої системи та покращує поглинання води коренями.

Цинк важливий для регулювання продихів, балансу іонів у клітинах рослин та захисту їх від окисного пошкодження.

Мідь поліпшує обміну азоту, стимулює утворення фенольних сполук та лігніну, що необхідний для запобігання в’яненню.

Щоби сприяти транспорту цукрів, утворенню та проростанню пилку, зберегти квітки, активізувати антиоксидантну систему, потрібно проводити позакореневе підживлення бором.

Молібден необхідний для біосинтезу абсцизової кислоти, що сприяє скороченню втрати вологи.

Забезпечення правильного режиму живлення рослин, з урахуванням усіх особливостей і потреб культур, допоможе підвищити ефективність використання вологи рослинами та пом’якшити негативний вплив посух.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf