Чому потрібно проводити агрохімічний аналіз ґрунту

Завдяки агрохімічному аналізу ґрунту фермери можуть оптимізувати виробництво та економити ресурси. За допомогою такого заходу визначається наявність елементів у ґрунті, тому, спираючись на результати, аграрії точно знають, які саме добрива та в якій кількості потрібно вносити, а які не слід використовувати.

Ба більше, проводити аналіз ґрунту варто й для збереження навколишнього середовища, раціонального використання земельних ресурсів та збереження їх для майбутніх поколінь.

Чому потрібно проводити агрохімічний аналіз ґрунту | MIZEZ

Коли проводять аналіз

Агрохімічний аналіз ґрунту проводять восени після збору врожаю або на початку весни перед посівною. Однак експерти рекомендують на відкладати цей захід і проводити його раз на 2-3 роки. Не здійснення аналізу — примарна економія. Знаючи, які саме добрива потрібно вносити, не доведеться витрачати кошти на непотрібні елементи. А з наслідками від заподіяної шкоди доведеться ще довго боротися та «лікувати» ґрунт. Загалом профілактика — найкращий метод уникнення проблем. 

Як правильно провести аналіз:

  • перед забором проби потрібно усунути всю рослинність із поля;
  • забір роблять буром на всю необхідну глибину, окрім цього, забір можна здійснити з прикопки;
  • з ґрунту знизу вгору вирізають прямокутну пластину;
  • зі всіх зразків роблять об'єднану пробу, що має складатися мінімум з 5 первинних зразків.

Далі об'єднану пробу добре перемішують. Її вага не повинна бути меншою, ніж 400 г. Після цього пробу кладуть до ємності, на яку обов'язково прикріплюють позначку з даними: назвою підприємства, місцем розташування земельної ділянки, номером поля, проби, датою забору та ім’ям фахівця, який проводить дослідження.

Агрохімічний аналіз ґрунту проводиться приблизно впродовж 5 днів. Після цього експерти надають висновок про те, для вирощування яких культур придатна земельна ділянка, та рекомендації щодо вибору необхідних добрив.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf