У Німеччині створено натуральний пестицид, безпечний для бджіл

Нещодавно в Німеччині створили біопестицид, який не є токсичним для комах, але може захистити від попелиць. Про це повідомляє видання epochtimes.com.ua. Це абсолютно новий етап в розробці засобів захисту рослин.

У Німеччині створено натуральний пестицид, безпечний для бджіл | MIZEZ

Чому виникла необхідність у створенні біопестициду?

Однією з головних проблем, яка виникає при використанні інсектицидів, є те, що вони знищують не тільки шкідників, а й корисних комах (наприклад, бджіл і джмелів). Побічно пестициди можуть завдавати шкоди і навколишньому середовищу загалом: потрапляючи з полів в озера та ріки, вода, забруднена хімікатами, може вплинути на нормальний ріст і розвиток представників багатьох екосистем.

Тому колектив науковців Мюнхенського технічного університету створили біопестицид, що працює не за допомогою отрутохімікатів, а за допомогою запаху. Саме завдяки особливому запаху можна тримати комах-шкідників на безпечній відстані від посівів.

Яка технологія створення біопестициду?

Керівник наукової групи Томас Брюк і дослідники з відділу промислової біотехнології спочатку вивчили тютюн. Адже саме ця рослина виробляє речовину cembratrienol, що працює як природний пестицид.

Вчені взяли геном тютюну, завдяки якому рослина виділяє cembratrienol, а потім додали його в геном бактерій E. coli. Саме цих бактерій тепер збираються вирощувати у великих обсягах, після чого виділяти речовину-пестицид і обприскувати ним посіви культурних рослин.

Біопестицид безпечний для комах, але може знищувати попелиць. Він не акумулюється в навколишньому середовищі та є багатофункціональним за рахунок антибактеріального ефекту: може захистити рослини від багатьох хвороб.

Томас Брюк підкреслює, що, можливо, це початок нового етапу в захисті агрокультур, в основі якого — відлякування шкідливих комах, а не їх знищення.

Редакционная команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf