Вибір підходящої фарби та фарбування вуликів

По завершенню будівництва вуликів потрібно визначитися з вибором відповідної фарби. Завдяки фарбуванню вдається не тільки створити привабливий зовнішній вигляд дерев'яної конструкції, але й також захистити матеріал від підвищеної вологості, різких температурних перепадів, процесу гниття. В результаті пасічники зможуть подовжити експлуатаційні характеристики вуликів, заощадивши власні гроші на їх постійний ремонт. Крім того, бджолам буде набагато легше відшукати свій будинок за кольором. Але варто пам'ятати про те, що вони здатні розрізняти далеко не всі відтінки кольорів.

Плюси та мінуси фарбування вуликів

У процесі фарбування бджолярів цікавить всього два основних питання:

  1.     Який колір фарби потрібно обрати, щоб бджоли могли відрізнити свій будинок від інших будиночків?
  2.     Який тип фарби обрати: акрилову, серебрянку або масляну?

Але при цьому слід зазначити, що процедура фарбування відрізняється певним набором переваг і недоліків. Серед достоїнств варто виділити:

  •       За допомогою правильно підібраного кольору бджоляр зможе полегшити для бджіл пошук власного будиночка, а тому їм буде набагато легше орієнтуватися в просторі.
  •       На дерев'яні вулики чинять негативний вплив ззовні всілякі чинники – починаючи з підвищеного рівня вологості та закінчуючи нестабільними температурними умовами. Фарба виступає в ролі певного захисного шару, оберігаючи дерево від даних факторів.

Але крім переваг, використання фарби також має й деякі суттєві мінуси. Одним з основних недоліків є порушений обмін вологи, що відбувається через «не дихаючий» шар фарби. Особливо помітним цей недолік є в зимовий період, коли у вуликах стає дуже душно.

Незважаючи на такий мінус, переваг фарбування все-таки більше, а тому більшість бджолярів віддають перевагу пофарбованим вуликів.

Вибір підходящої фарби та фарбування вуликів

Як правильно підібрати якісну фарбу

Зовнішні стінки вуликів необхідно фарбувати із застосуванням масляної фарби, яка відрізняється високою якістю та стійкістю до різних несприятливих умов. Однак не поспішайте заселяти бджіл у щойно пофарбовані вулики: вони повинні повністю висохнути та з часом неприємний запах фарби зникне.

Заборонено фарбувати внутрішні стінки будиночка. В іншому випадку буде порушений обмін вологи та газів. Всередині можна покрити вулик тільки прополісом, який вважається натуральним продуктом, а тому ніяким чином не впливає на створення і підтримання ідеального мікроклімату для бджіл. Крім того, бджолиний клей має одну важливу перевагу – протимікробну дію.

Різновиди сучасних фарб

Кожна фарба відрізняється певним набором характеристик. Акрилова фарба має наступний набір особливостей:

  •       не порушується ідеальний мікроклімат для всього сімейства бджіл;
  •       з легкістю наноситься і миється водою;
  •       не порушує внутрішній газообмін;
  •       не рекомендується використовувати на раніше забарвлених поверхнях;
  •       не боїться негативного впливу ультрафіолетових променів;
  •       термін служби – близько 15 років;
  •       відсутність неприємних і токсичних запахів.

Фарба серебрянка має такий список особливостей:

  •       не роздувається в процесі тривалої експлуатації;
  •       вважається спеціальної алюмінієвою пудрою;
  •       відмінно відбиває сонячне проміння, що особливо важливо в літній період, коли вулики можуть перегріватися на сонці;
  •       використовується для фарбування всіх зовнішніх поверхонь вуликів: кришки, стінки (задні, бокові).

Особливості сучасних масляних фарб:

  •       характеризуються підвищеними показниками стійкості до різних зовнішніх факторів впливу;
  •       відмінно підійдуть для фарбування всіх зовнішніх поверхонь;
  •       їдкий і неприємний запах зникає тільки після остаточного висихання фарби.

Переваги популярних акрилових фарб

З огляду на безпеку використання акрилових фарб, все більша кількість бджолярів віддають свою перевагу саме таким видами матеріалів. Це пояснюється певним набором достоїнств:

  •       навіть після фарбування дерево продовжує «дихати»;
  •       відсутнє утворення грибка, адже фарба вважається водонепроникною;
  •       це екологічно чистий і безпечний матеріал;
  •       за пофарбованими поверхнями досить легко доглядати;
  •       тривалий термін служби складає 15 років (для порівняння, масляна тримається на дерев'яних поверхнях до 4 років);
  •       простий спосіб використання та швидке висихання;
  •       зберігає насиченість кольору навіть при тривалому контакті з сонячними променями;
  •       адгезія, а тому фарба з легкістю лягає на різні види матеріалів: бетон, дерево, ДВП, фанера та штукатурка.

Виконуємо важливі підготовчі роботи

Перед фарбуванням важливо подбати про те, щоб вирівняти всі дефекти та інші нерівності на дерев'яній поверхні вулика. Адже наявність навіть найменших тріщин призводить до відсутності рівномірного розподілу фарби. Тому слід зробити шпаклівку.

Якщо Ви будете використовувати акрилові фарби, тоді варто пам'ятати, що цей матеріал відмінно лягає та тримається на тих дерев'яних поверхнях, які раніше не піддавалися фарбуванню. Будиночки, побудовані з хвойних порід, потрібно для початку обробити за допомогою кальцинованої соди, щоб позбутися великої кількості смоли.

Для цього потрібно приготувати розчин, який підігрівають до температури 60 градусів. Потім, щіткою акуратно промивають кожну поверхню. Замість соди деякі бджолярі вдаються до допомоги скипидару, але потім поверхню потрібно знову промивати теплою водою. Всі фарби для обробки зовнішніх поверхонь називаються фасадними.

Який колір слід обрати

Досвідчені бджолярі добре знають, що ці літаючі комахи можуть відрізняти жовті, білі, сині й блакитні кольори. В даному випадку відтінок кольору вулика є одним з важливих путівників для бджіл, а тому при фарбуванні будиночків в інші кольори, Ви можете розгубити всіх своїх бджіл, які не зможуть повернутися додому.

Редакційна команда MIZEZ.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf