Уряд планує ввести кримінальну відповідальність за знищення бджіл

Депутати зареєстрували 2 законопроекти, один із яких передбачає кримінальну відповідальність за знищення бджіл, а другий вимагає завчасного сповіщення про оброблення поля пестицидами. Автором законопроектів є Андрій Деркач, повідомляє agropolit.com.

Уряд планує ввести кримінальну відповідальність за знищення бджіл | MIZEZ

У чому суть законопроектів

Законопроект №3741 передбачає, що змінами по ч. 1 ст. 247 Кримінального кодексу України запроваджується така відповідальність:

  1. За порушення правил під час боротьби зі шкідниками і хворобами рослин (внаслідок якого була завдана шкода комахам), пропонується встановити санкцію у вигляді штрафу до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн опод. мін. — штраф 170 тис. грн) або громадськими роботами на строк від 120-200 годин.
  • За ті самі дії, якщо вони спричинили загибель бджолиних сімей, чим створили тяжкі наслідки, пропонується встановити санкцію у вигляді штрафу від 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн — 3400 грн) або обмеження волі строком до двох років.

Бджоляр та співвласник ТМ «Знатний Мед» Валерій Курейко розповів, що Україну у зв'язку з пандемією коронавірусу чекає дефіцит племінних бджоломаток та додав, що надходження в Україну бджоломаток з інших країн є проблематичним. 

Нагадаємо, відсутність реєстрації пасіки часто стає причиною, через яку більшість пасічників не можуть отримати кошти за загиблі сім'ї бджіл. Вони ніде не обліковані, ніде не зазначена їх точна кількість, тому у суді без реєстраційного номера відстояти своє право на отримання компенсації майже неможливо. Результатів, отриманих у лабораторії, недостатньо. 

Із 70 тисяч українських пасік 43 тисячі мають санітарно-ветеринарні паспорти. Але їх наявність не дає право інспектору вносити таке господарство до реєстру. Пасічник повинен самостійно написати заяву.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf