Українському прем’єр-міністру відправили листа щодо кроків протидії отруєнню бджіл

Голова Чернігівської ОДА звернувся до прем’єра щодо необхідних кроків для протидії масовому отруєнню бджіл. Він переконаний, що рішення уряду допоможе зберегти бджільництво та підтримає українських пасічників, які останнім часом зазнають величезних збитків.

Ініціатива Прокопенка

Андрій Прокопенко, голова Чернігівської ОДА, повідомив, що в Чернігівській області наразі зареєстровано понад 41 тисячі сімей бджіл. У період з квітня по травень постраждало 607 сімей, а 20 — повністю загинули.

На думку голови ОДА, розв'язати це питання допоможе налагодження комунікації між пасічниками та аграріями. 

“Нещодавно ми провели в Облдержадміністрації нараду, на яку були запрошені представники структурних підрозділів, правоохоронних органів та члени обласної та міської спілки бджолярів. Разом обговорили проблему та прийшли до висновків щодо майбутніх дій”.

Законодавчий шлях розв'язання проблеми

Протидіяти масовому мору бджіл потрібно, перш за все, на законодавчому рівні. У процесі обговорення були напрацьовані певні пропозиції щодо внесення змін до законодавчих актів у сфері бджільництва:

  • Внесення змін до Кримінального кодексу (включення статті, яка передбачає покарання за порушення законодавства про охорону бджіл);
  • Внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, які стосуються правил зберігання, перевезення та використання хімічних препаратів, агрохімікатів, пестицидів.

Також на нараді були запропоновані конкретні зміни до Законів України «Про пестициди та агрохімікати», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про захист рослин» та «Про бджільництво». 

Ці зміни, переконані в Чернігівській ОДА, сприятимуть припиненню масового мору бджіл, який все частіше фіксується в різних областях України.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf