Що робити пасічнику в разі отруєння бджіл?

Якщо фермер випадково чи усвідомлено завдав шкоди вашим бджолам, обов’язково слід відстоювати свою правоту. Діяти треба швидко, адже хімікати у дослідних зразках зникають за 3-4 дні. Прес-служба управління Держспоживслужби у Кіровоградській області оприлюднила детальний і зрозумілий алгоритм дій пасічника в разі отруєння пестицидами його бджіл. 

Алгоритм дій у разі отруєння бджіл

Крок 1. Одразу слід звернутися до представників місцевої влади чи місцевого самоврядування (голова райдержадміністрації, голова селища, села тощо). Пасічнику потрібно написати заяву про випадок отруєння бджіл із проханням створити спеціальну комісію. Ця комісія має оглянути пасіку, дізнатися про причини загибелі бджіл, оцінити розмір збитків, визначити ймовірних підозрюваних в отруєнні комах. Базуючись на цій інформації, комісія складає акт, де вказує дату, час, температуру, назву пестициду, яким були оброблені рослини та в якій фазі розвитку вони знаходилися. Описується також, поодинокою чи масовою була загибель бджіл, скільки відсотків комах було уражено та яка сила бджолосімей після отруєння пестицидами. 

Згідно із Законом України “Про бджільництво” аграрій має попередити пасічника про обробку полів хімікатами не пізніше, ніж за три дні. 

Крок 2. ВІдбір контрольних зразків: 

  • бджіл (від 400 до 500 мертвих, можна взяти й певну кількість живих);
  • близько 200 грам меду та інші продукти бджільництва з постраждалої пасіки;
  • близько 10% бджолосімей із симптомами отруєння;
  • до 200 грам зеленої маси з обробленої пестицидами ділянки. 

Термін доставки зібраних проб до лабораторії не повинен перевищувати 2 доби. 

Крок 3. Якщо бджоли загинули внаслідок необережного застосування фермером 

пестицидів на своєму полі, бджоляр може письмово звернутися до нього із проханням про добровільне відшкодування збитків. У разі, якщо відповідач відмовляється мирно відшкодувати завдані пасічнику збитки, справа передається до суду.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf