Чому бджолярі не можуть отримати компенсацію за втрачені бджолині сім’ї

Стало відомо, що заважає українським пасічникам отримати компенсації за протраву бджіл. Подібні заяви надходять не перший рік, але багато пасічників не можуть отримати компенсацію, передбачену державою.

Чому бджолярі не можуть отримати компенсацію за втрачені бджолині сім’ї | MIZEZ

Головна проблема

Нещодавно були оприлюднені тривожні повідомлення про загибель бджолиних сімей у Житомирській та Чернігівській областях. Однак, господарі пасік досі не можуть отримати компенсації.

Директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби Борис Кобаль розповідає: 

“У разі фіксування випадку загибелі бджіл, створюють робочу групу, до складу якої входить ветеринарний лікар. Він бере проби та доправляє їх до лабораторії. Залишається тільки у супровідному документі вказати номер паспорту, реєстраційний номер пасіки тощо... Але виявляється, що номеру немає — пасіка не зареєстрована”.

Це і є тією проблемою, через яку більшість пасічників не можуть отримати кошти за загиблі сім'ї бджіл. Вони ніде не обліковані, ніде не зазначена їх точна кількість, тому у суді без реєстраційного номера відстояти своє право на отримання компенсації майже неможливо. Результатів, отриманих у лабораторії, недостатньо. 

Кожен постраждалий бджоляр має право на компенсацію, але відсутність такої реєстрації зводить нанівець усі старання.

Актуальна ситуація

Із 70 тисяч українських пасік 43 тисячі мають санітарно-ветеринарні паспорти. Але їх наявність не дає право інспектору вносити таке господарство до реєстру. Пасічник повинен самостійно написати заяву.

Нещодавно було розширено перелік ядохімікатів та пестицидів, які будуть досліджуватися у лабораторії. Раніше їх було 10, зараз — 70. Також проводяться роз’яснювальні кампанії, фермерам і пасічникам нагадують про важливість співпраці. Але 100% позитивного результату поки що немає.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf