Від чого насправді гинуть бджоли

Масова загибель бджіл — явище, яке турбує пасічників протягом останніх декількох років. Незабаром почнеться новий сезон обробки полів від шкідників і бджолярі роблять усе, щоб уникнути нового мору медоносних комах. Нещодавно працівники Інституту екогігієни і токсикології проводили дослідження і намагалися дізнатися, від чого ж справді гинуть бджоли.

Від чого насправді гинуть бджоли | MIZEZ

Причина загибелі комах

Через загибель бджіл пасічники зазнають значних збитків. Шукаючи причини цього явища, вони звинувачують сільгоспвиробників у тому, що вони обробляють поля шкідливими для комах речовинами. Хімічні компанії, які виробляють ці речовини, запевнюють, що вони не є небезпечними для бджіл.

Нещодавно заступник директора Інституту екогігієни Олександр Кравчук розповів про результати проведених досліджень, які були покликані пролити світло на цю проблему.

Важливо зазначити, що будь-які претензії щодо загибелі комах можуть висувати ті бджолярі, пасіка яких є офіційно зареєстрованою. Сільгоспвиробник також повинен мати офіційний договір оренди та бути зареєстрованим. Тобто обидві сторони повинні «існувати на папері», не тільки фактично. Тільки так можна використати офіційні результати дослідження підмору бджіл у лабораторії та отримати компенсацію збитків.

Олександр Кравчук говорить, що за результатами дослідження було виявлено, що у 4 із 6 випадків смерті бджіл була винна речовина із групи фенілпіразорів. Це інсектицид фіпроніл.

Як бджоли могли отруїтися небезпечним інсектицидом?

Олександр Кравчук запевняє, що таке ж поєднання речовин (що і в організмі мертвих бджіл) було знайдено лише в одному препараті, який зареєстрований в Україні, — і він відноситься до категорії протруйників. Ним обробляють культури під час засівання і його частина разом з пилом піднімається в повітря. Це пов’язано з порушенням технології, адже якщо її дотримуватись, то більша частина речовини буде на поверхні насіння, а не в повітрі.

Ще одне джерело потрапляння фіпронілу — використання його в приватних домогосподарствах. Люди обробляють ним городи, а саму речовину купують на базарі. Найчастіше туди вона потрапляє контрабандним шляхом, адже офіційно препарат в Україні не зареєстрований.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf