Аграрії попереджають про обробку полів на своїх Facebook-сторінках

Аграрії Чернігівщини через Facebook попереджають про обробку полів. Нещодавно на сторінці господарства «Інтер-Агро-База» з’явилося повідомлення про те, що плануються польові роботи з використанням інсектицидів. Такі дії експерти називають першим кроком до вирішення конфлікту між аграріями та пасічниками.

Аграрії попереджають про обробку полів на своїх Facebook-сторінках | MIZEZ

Співпраця заради безпеки

Повідомлення про майбутню обробку полів «Інтер-Агро-База» опублікувало на власній сторінці заздалегідь, щоб повідомити про обробку полів 8 травня. У дописі зазначалося, що планується використання «Мосплану», а також його дозування. Аграрії вказали і місце, де будуть проводитися роботи.

Подібні оголошення нещодавно з’явилися і від інших організацій — «Гетьманський», «Дружба Нова».

У цьому році через проведення польових робіт лише на Чернігівщині постраждало 26 пасік. Частково загинули 375 бджолосімей, повністю — 20. Але не всі місцеві пасіки зареєстровані, тому реальна кількість постраждалих сімей може досягати тисячі. Бджолярі звинувачують аграріїв, які обробляють поля токсичними інсектицидами і не попереджають про це власників пасік.

Наразі пасічники чекають допомоги від держави у розв'язанні цього питання. Минулого року на розгляд було подано закон щодо заборони використання ряду препаратів, які є особливо шкідливими для бджіл. Однак рішення до цього часу не прийнято, хоча закон зареєстровано.

Необхідність комунікації

У Міністерстві економіки вважають, що комунікація та співпраця між бджолярами та аграріями допоможе змінити ситуацію. Наприкінці квітня було прийнято рішення про визначення територіальних органів, відповідальних за попередження пасічників.

Також Міністерство нагадало про те, що відповідно до Закону «Про бджільництво» попередження про використання речовин для обробки поля повинно бути мінімум за 3 дні до визначеної дати. Радіус такого оповіщення повинен складати 7 км, треба також вказати час, препарат, дозування та спосіб його використання. На цей час пасічники ізолюють бджіл, що дозволить уникнути отруєння. Окрім цього, не можна обробляти квітучі медоноси, а роботи треба проводити ввечері чи вранці.

До пасічників вимоги виглядають наступним чином: пасіка повинна бути зареєстрованою, бджоли — ізольовані на період роботи аграріїв або вивезені до безпечного району.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf