Чи очікувати бджолярам підтримки від держави?

Зараз активно переглядається система держпідтримки аграріїв на 2020 рік та на наступні роки. Зміни стосуються й грошової підтримки бджолярів. Зараз Мінекономіки пропонує виділяти по 200 грн на кожну бджолосім’ю. 

грошова підтримка бджолярам

Роль бджільництва в українському агросекторі

Продукти бджільництва — важлива частина експорту України. Наприклад, у минулому році меду експортували на $101 млн. 

Близько 98% усього меду, що виготовляється в нашій країні (а загалом це 70 000–75 000 тонн на рік!) — це продукція приватних господарств. В середньому один бджоляр утримує 50–100 бджолосімей, але є й справжні рекордсмени, у яких в господарстві буває 300 колоній бджіл!

Хто може претендувати на дотації? 

Мінекономіки буде надавати грошову підтримку бджолярам, чиї пасіки зареєстровані офіційно. Посилаючись на постанову Кабінету Міністрів №107 та наказ самого Мінекономіки №39, представники міністерства підкреслюють, що бджолярі є виробниками харчових продуктів, а значить повинні зареєструвати своє виробництво й дотримуватися всіх критеріїв безпеки та якості, зазначених у нормативно-правових актах.

Бджолярі ж, натомість, стверджують, що зараз їхня галузь перебуває у стагнації. Щоб її укріпити, слід у першу чергу модернізувати закон “Про бджільництво”, спираючись на зауваження та пропозиції експертів. Крім того, у чинному законодавстві відсутні чіткі ветеринарно-санітарні норми для господарств, які виробляють продукти бджільництва. Це значить, що деякі бджолярі, погодившись зареєструвати свою пасіку, можуть згодом потрапити “під приціл” органів контролю. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf