Бджолярі цьогоріч не отримають бажаних прибутків

Нинішній сезон для українських пасічників з самого початку обіцяв бути збитковим. Через складні погодні умови бажаних обсягів меду не вдалося отримати ні з плодових дерев, ані з акації. Малоймовірно, що й з липи його теж вдасться отримати, пише seeds.org.ua.

На розвиток бджіл і їхню продуктивність погано впливають температурні гойдалки, констатує Володимир Марченко, засновник інтернет-спільноти для бджолярів #ПАСІКА. 

Бджоляр підкреслює, що проблеми почалися ще минулої осені. Тоді встановилася суха та тепла погода. Зима теж була малосніжною, а перші два місяці весни й узагалі не порадували аграріїв продуктивними опадами. 

Бджолярі цьогоріч не отримають бажаних прибутків | MIZEZ

“Всім рослинам потрібна волога, медоноси не виключення. Коли заливали дощі, бджола не працювала, не носила нектар, пилок. Розвиток сімей уповільнився, в деяких припинився”, — розповідає Володимир Марченко. 

Бджолина сім’я повноцінно розвивається лише тоді, коли у природі є нектаро- і пилковиділення медоносів. За достатньої кількості нектару й пилку бджоломатка здатна відкладати яйця (відповідно, збільшуючи потужність сім’ї). 

Протягом цілого місяця були сильні опади, і комахи просто не могли вилетіти з вуликів. Запаси меду у них дуже сильно зменшилися. А в червні холод і волога раптово змінилися тотальною посухою та спекою. 

“Нектар, що сформувався у квітці за ніч, просто випаровувася при високих температурах”, — розводить руками Володимир Марченко. 

За словами бджоляра, весняні дощі, хоч і були тривалими, все одно не компенсували всю нестачу вологи, яку рослини не отримали восени та взимку. 

Яка погода очікується цього літа — спрогнозувати складно. Відомо, що синоптики прогнозують сильну спеку та періодичні короткочасні зливи до кінця цього місяця. 

І хоч рослини-медоноси, що квітли наприкінці весни — на початку літа, не встигли дати очікуваних обсягів нектару й пилку, в пасічників ще є надії на краще. Адже скоро буде квітнути соняшник.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf