Як зберегти комах-запилювачів?

Раціональне використання ресурсів, зменшення навантаження на довкілля, впровадження інноваційних технологій і продуктів, а тепер ще й збереження комах-запилювачів — ось головні завдання сучасного аграрія.

У світі скоротилися популяції корисної ентомофауни. До цього призвели обробка полів хімічними речовинами, особливо інсектицидами, та руйнування їх звичного середовища проживання. Цілі види комах опинилися під загрозою вимирання. Сільське господарство залежить від процесу запилення і велику роль в ньому відіграють дикі комахи, які є основними запилювачами. А деякі рослини взагалі можуть бути запилені лише ними, наприклад, люцерна.

Комахи-запилювачі

На що потрібно звернути увагу

Оптимальною формою збереження комах-запилювачів, збільшення їх біорізноманіття й чисельності є штучні мікрозаповідники. Щоб забезпечити запилення культур дикими бджолами, потрібно їх створювати близько до сільськогосподарських насаджень.  Дикі комахи-запилювачі потребують місць для гніздування та кормової бази для нормальної життєдіяльності. Виготовити та встановити штучні гніздування, посіяти квітчасто-нектарний конвеєр, що створить безперервний доступ до медоносів протягом весни-літа, — просто та не потребує значних витрат. Однак це суттєво збільшить розмаїття і чисельність корисних ентомофагів і, таким чином, підвищить урожайність сільськогосподарських культур.

Важливо дбати і про «домашніх» бджіл. Для цього потрібно налагодити комунікацію між власниками пасік та аграріями. Така співпраця не лише важлива для збереження популяції бджіл і підтримки бджолярства, а й взаємовигідна: пасічники забезпечені якісним медом, а поля агропідприємств добре запилені.

Поінформований, отже — озброєний

Для ділянок гібридизації потрібна велика кількість бджолиних сімей, яких аграрії переважно не мають. Бджолярі ж часто не володіють інформацією щодо обробки полів пестицидами. Тому в ЗМІ з’являються новини про знищення тисячі бджолиних родин в Україні.

Для забезпечення бджолярів актуальною інформацією про обробку полів деякі агрокомпанії створюють спеціальні медіапроекти: інтерактивні карти та додатки. І великі холдинги, і дрібні приватні підприємства об’єднуються, щоб вчасно попереджати пасічників про важливі процеси на полях. Зараз головне, щоб кожен аграрій усвідомив важливість впровадження цих технологій по всій Україні, а кожен бджоляр — необхідність у користуванні ними. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf