Послуги із запилення як ідея для бізнесу

Останніми роками в усьому світі набули популярності послуги із запилення плодових дерев та ягід. Аграрії помітили, що, користуючись послугами пасічників, отримують набагато кращий урожай. В Україні подібні послуги бджолярів поки не дуже поширені: для більшості пасічників основний дохід складає продаж меду та супутніх продуктів, а не запилення.

 Послуги із запилення як ідея для бізнесу | MIZEZ

Переваги надання послуг із запилення

Перехресне запилення, фактично, є фундаментом існування рослин. А найбільший відсоток серед усіх комах-запилювачів становлять саме бджоли. На думку експерта Леонори Адамчук, урожайність культурних рослин після запилення бджолами зростає в рази: ягідників — від 10 до 92%, зерняткових культур — від 20% до 70%, а кісточкових — від 30% до 78%.  

Щоб розпочати “запилювальний” бізнес, бджоляру необхідно виокремити потрібну кількість бджолиних сімей, які будуть використовуватися з цією метою або організувати окрему мобільну пасіку. Далі можна вже шукати потенційного замовника.  

У більшості випадків товарного меду бджоли-запилювачі не принесуть, однак, якщо бджоляру випала можливість забезпечити запилення однієї культури (потенційного медоноса), то в цьому випадку можна отримати товарний мед (до того ж, ще й нішевий, наприклад, порічковий чи малиновий). 

Ризики запилювального бізнесу

Для бджоляра основним ризиком є масове отруєння бджіл. Для фермера ж — неякісне запилення або втрата чужих бджіл (якщо він не розуміється на догляді за ними). 

Аграрію потрібно не тільки стежити за тим, які засоби захисту рослин використовуються у його господарстві, але й знати, чим обробляють культури сусіди. Також потрібно розуміти, що врожайність саду або ягідника може збільшитися, тому варто бути готовим задіяти додаткові ресурси.

Надання послуг із запилення — чудова ідея для стартапу: ніша ця в Україні поки що вільна, конкурентів майже немає, а сам процес взаємовигідний і для фермера, і для пасічника. Однак цей бізнес потребує чіткого регламентування, щоби жодна зі сторін не зазнала збитків. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf