Чи зможуть виробники ріпаку отримати бажаний прибуток?

Ріпак за останні роки став однією з найбільш прибуткових культур. Українські фермери почали відводити великі земельні ділянки під вирощування цієї культури. Однак чи збережеться тенденція дохідності ріпаку у нелегкому 2020 році? 

Чи зможуть виробники ріпаку отримати бажаний прибуток? Mizez

Думка експерта

За словами начальника департаменту аналітики “УкрАгроКонсалт” Юлії Гаркавенко, у нинішньому році українські аграрії отримають непоганий урожай — 3,2 млн тонн, що лише на 200 тис. тонн менше, ніж у минулому році. 

Але, незважаючи на високий врожай ріпаку, високої виручки сільгоспвиробники не отримають. Головною причиною цьому буде різке падіння цін на нафту та зниження цін на біодизель в Європі. На сьогодні саме європейські країни є основними покупцями українського ріпаку для виробництва біодизеля. “Частка ЄС в українському експорті ріпаку за минулий сезон складає понад 90%,” — наголосила Юлія Гаркавенко. 

Нинішні ціни на ріпак уже значно знизилися. Але падіння цін на нафту й надалі буде впливати на вартість українського ріпаку. Через це українські аграрії можуть втратити цікавість до цієї культури. Земельні ділянки, виділені під вирощування ріпаку, скоротяться. 

Таку невтішну ситуацію на ринку може змінити попит Китаю на ріпакову олію й розглядання України як одного з постачальників сировини для неї.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf