Причини низької олійності ріпаку

У минулому році українські аграрії зібрали набагато менший урожай ріпаку, ніж прогнозувалося. До того ж, олійність культури була доволі низькою: подекуди менш ніж 42%. Така маленька олійність істотно вплинула на ціну ріпаку. Тому, щоби не втратити прибуток, аграріям важливо зберегти високу якість цьогорічного врожаю культури. Адже попит на ріпак зараз стабільний. 

Причини низької олійності ріпаку | MIZEZ

Чому зібраний ріпак минулого року мав низьку олійність?

Дефіцит бору та марганцю. Основною причиною низької олійності ріпаку міг стати дефіцит живлення. Про це повідомили в Інституті живлення рослин. Рослини могли не отримати необхідного обсягу бору чи марганцю. 

Олійність ріпаку істотно залежить від потенціалу кожного окремого сорту або гібриду. Підвищити шляхом внесення добрив цей показник доволі важко. Але найважливіше для аграрія — не гнатися за рекордними показниками, а зберегти наявний потенціал рослини. Потрібно слідкувати, щоби ріпак не відчував дефіциту елементів живлення (особливо зазначених марганцю та бору) протягом усього періоду вегетації.

Також важливо не перевищувати норму внесення азотних добрив. Бо за надлишку азоту ріпак утворює багато білків. А якщо білків багато, жирних кислот утворюється менше.

Хвороби та низькопродуктивні сорти або гібриди. Олійність ріпаку минулого сезону могла бути низькою й унаслідок хвороб. Збудники хвороб продукують патогени, що руйнують жирні кислоти й погіршують якість насіння ріпаку. 

“До зниження якості олії може призводити склеротиніоз та піренофороз, а у деяких випадках — борошниста роса, спори якої потрапили на стручок. Утім, її вплив опосередкований. Основним фактором низького вмісту олії я вважаю низький потенціал сорту чи гібрида”, — зауважує з цього приводу Юрій Ретьман, заступник директора з наукової роботи Інституту захисту рослин. 

Отже, аграріям слід не шкодувати коштів на високопродуктивні сорти та гібриди ріпаку та ретельно контролювати правильність підживлення рослини. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf