Коли треба сіяти озимий ріпак?

Канада є одним із лідерів з вирощування ріпаку. Але, якщо раніше тут сіяли ярий ріпак, то останнім часом збільшуються посіви озимого. Така ж ситуація і в США. Досвід цих країн дозволить отримати дані щодо оптимального часу посіву озимого ріпаку. Адже строк посадки є одним із головних чинників, який потім впливає на врожайність та якість отриманого врожаю. Особливо це стосується пізньостиглих сортів.

сівба озимого ріпака

Дані дослідників

Для будь-якої культури у різних кліматичних умовах строки посадки будуть відрізнятися. А ось для ріпаку є загальне правило, яке стосується будь-якого клімату: рослина повинна мати достатню кількість вуглеводів у корінні та необхідний ступінь розвитку, щоб успішно перенести зиму.

Канадське міністерство сільського господарства в провінції Онтаріо поширили спеціальний довідник для аграріїв. У ньому йдеться про те, що готовим для зимівлі вважається ріпак, який знаходиться в стадії розетки із діаметром 15-20 см. Рослина повинна мати 4-6 листків, а коренева шийка – діаметр 1,25 мм. Якщо ж ріпак недостатньо розвинений, то це може призвести не тільки до вимерзання, а й до висихання після зимівлі.

Ріпак радять висівати за шість тижнів до перших заморозків – не менше мінус 4 градусів. Якщо говорити про північні штати Канади, які схожі за кліматом із Україною, то тут ріпак радять висівати за 5-6 тижнів до заморозків.

На північному заході США провели експеримент, який показав наступне: висіяний першого вересня ріпак до заморозків встигає набувати оптимальних розмірів для зимівлі. А якщо посадити його 15 вересня, то половина рослин вимерзає. Ріпак, посіяний ближче до 1 жовтня, взагалі втратив більшу частку рослин.

Не варто сіяти ріпак озимий і надто рано. Так, якщо посіяти його у червні, то він загине повністю. Така ситуація виникає в результаті того, що рослина поглинає більше вологи, яка знаходиться у ґрунті. Також ранні строки посіву збільшують й поглинання поживних елементів із верхнього шару землі.

Вибір часу, коли треба сіяти ріпак, залежить від кліматичних та ґрунтових умов конкретного регіону. Якщо рослини посаджені рано, то вони надто переростають, що й становиться причиною вимерзання. Ці ж рослини виснажують ґрунт до настання осені.

Як обрати дату посадки?

Ріпаку для росту та розвитку потрібна достатня кількість вологи у верхньому шарі ґрунту – це 2,5 см. Затягування посадки для отримання оптимальних умов зазвичай виправдовує себе – рослини встигають достатньо вирости до настання холодів. А ось висіяна у сухий ґрунт культура призведе до втрати чималої частки врожаю під час зими. Тобто, орієнтуватися треба і на температуру ґрунту у період висадки.

Також враховуйте систему обробітку землі. Зокрема, для системи «ноу-тілл» прийнятним є більш рання висадка ріпаку. Загальним правилом є наступне: посівну слід починати після дощу. А ось до нього – не варто: це призведе то того, що насіння потрапить глибше в ґрунт. При недостатній зволоженості землі варто застосовувати технології мінімального обробітку – вона заощадить вологу, покращить контакт насіння із ґрунтом.

Дослідження також показали, що затримка висадки ріпаку призводить до скорочення врожайності культури – на 3-20 відсотків (залежно від регіону). Меншою різниця урожайності була під час сезону із більшою кількістю опадів. Якщо ріпак посіяний раніше, то він «проскакує» певні критичні фази свого розвитку ще до настання спеки. Але у раннього строку висадки є й свої мінуси – це ризик появи шкідників. Для цього потрібна інсектицидна обробка восени.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf